Kawa z ekspresu

Nie ma wątpliwości, że kawa przygotowana w ekspresie jest nieporównywalnie lepsza niż ta po prostu zalana wrzątkiem. Mamy do dyspozycji dwa rodzaje ekspresów przelewowy i ciśnieniowy. Ten pierwszy stosunkowo tani w zakupie, nie wymaga od nas żadnych wielkich umiejętności. Musimy zaopatrzyć się w zapas filtrów i do dzieła. Do zbiorniczka nalewamy wody, do filtra wsypujemy odpowiednia ilość mielonej kawy, przyciskamy pstryczek i czekamy aż kawa przeleje się do zbiorniczka. Gotowe – proste i smaczne, ale nie tak smaczne jak kawa z ekspresu ciśnieniowego. W tym przypadku musimy nastawić się na większy wydatek, w zależności od dodatkowych funkcji i bajerów. Nieodzowną częścią takiego ekspresu jest spieniacz do mleka, pozostałe funkcje jak podgrzewanie filiżanek, wyświetlacz LCD, młynek do kawy i inne bajerki to już po prostu luksus. Tu zrobienie kawy początkowo wymaga lektury instrukcji obsługi, trzeba nastawić temperaturę wody, ilość pobieraną na filiżankę, miarkę kawy na jedną porcję itd. Po personalizacji naszej maszyny, robienie kawy będzie niczym jazda na rowerze, a gości możemy zaskakiwać różnymi rodzajami kawy od esspresso przez cappuccino do latte.

Comments are closed.