Czas przygotowania
- Przygotowanie ciasta i formowanie: 30 minut
- Wyrastanie: 30 minut
- Pieczenie: 25 minut
Składniki
- mąka pszenna chlebowa: 3 szklanki (można wymieszać z mąką typu 00)
- drożdże: 7 g suchych lub 15–20 g świeżych
- ciepła woda: 1 szklanka (250 ml)
- oliwa: 2 łyżki
- sól: 2 płaskie łyżeczki
- cukier: 1 łyżeczka
Potrzebne akcesoria
- Duża miska do wyrabiania ciasta
- Szklanka do przygotowania zaczynu
- Ręcznik papierowy lub ściereczka do przykrycia ciasta
- Blacha do pieczenia lub forma do bagietek
- Pędzelek lub spryskiwacz do wody
- Bardzo ostry nóż do nacinania
Przepis krok po kroku
Przygotuj składniki
Odmierz wszystkie składniki. W misce połącz mąkę (możesz użyć pół na pół mąki chlebowej i typu 00). Przygotuj wodę, oliwę, sól i cukier.Zrób zaczyn
Do szklanki wsyp drożdże (suche lub świeże), dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody (wszystko z odmierzonej porcji). Wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn zamieni się w piankę.Zagnieć ciasto
Do mąki w misce dodaj sól, oliwę, zaczyn i pozostałą wodę. Wyrabiaj ręcznie przez około 4 minuty, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, które nie klei się do miski.Uformuj bagietki
Podziel ciasto na 3 części. Każdą z nich roluj dłońmi na kształt wałka o średnicy ok. 4 cm. Blachę natłuść oliwą i oprósz mąką. Ułóż bagietki, posyp je lekko mąką z wierzchu, przykryj ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.Natnij bagietki
Po wyrośnięciu naciąć każdą bagietkę kilka razy ukośnie bardzo ostrym nożem.Upiecz
Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Wstaw bagietki i piecz przez 25 minut. Co 5–10 minut możesz lekko spryskać je wodą, by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika.
Propozycja podania
- Najlepsze na ciepło, zaraz po upieczeniu – z masłem, oliwą z ziołami lub jako baza do kanapek.
- Świetnie smakują z domowymi pastami warzywnymi lub hummusem.
- Można je również wykorzystać do przygotowania grzanek lub bruschetty.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: ok. 260 kcal / 100 g
- Białko: 8 g / 100 g
- Tłuszcze: 3 g / 100 g
- Węglowodany: 50 g / 100 g