Przepis na biała kiełbasa pieczona z fasolą | Ania Gotuje

Przepis na białą kiełbasę z fasolą pieczoną

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 20 minut
  • Pieczenie: 40 minut

Składniki

  • biała kiełbasa parzona (np. Sokołów Naturrino): 1 opakowanie
  • fasola sucha: 140 g (niecałe 3/4 szklanki) lub fasola z puszki: 300 g (bez zalewy)
  • suszone śliwki: 2 garście (100 g)
  • pomidorki koktajlowe: garść (100 g)
  • cebula: 2 małe (170 g)
  • czosnek: 4 duże ząbki

Zalewa:

  • bulion (drobiowy lub warzywny): 1/2 szklanki
  • musztarda: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 3 łyżki
  • liść laurowy: 1 szt. (pokruszony)
  • pieprz: 1/4 łyżeczki

Potrzebne akcesoria

  • Średnie naczynie żaroodporne
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Miseczka do przygotowania zalewy
  • Łyżka do mieszania
  • Piekarnik z funkcją góra/dół

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj fasolę (jeśli używasz suchej)
    Zalej 140 g suchej fasoli ok. 300 ml wody i odstaw na noc (do 10 godzin). Rano odlej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w 2 szklankach wody przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól. Odcedź i odstaw.

  2. Obrób warzywa i dodatki
    Obierz czosnek i cebulę, pokrój na mniejsze części. Pomidorki przekrój na pół. Odważ 100 g suszonych śliwek.

  3. Przygotuj zalewę
    W miseczce wymieszaj: 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę majeranku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 pokruszony liść laurowy oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.

  4. Połącz składniki w naczyniu
    W średnim naczyniu żaroodpornym ułóż: fasolę, cebulę, czosnek, pomidorki i suszone śliwki. Całość wymieszaj.

  5. Dodaj kiełbasę i zalewę
    Na wierzchu ułóż białą kiełbasę (ponacinaną po skosie). Polej całość przygotowaną zalewą. Możesz wcisnąć między kiełbaski gałązki świeżego rozmarynu.

  6. Pieczenie
    Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra/dół). Piecz przez 40 minut – pierwsze 20 minut pod przykryciem, kolejne 20 minut bez przykrycia. Co 10 minut polewaj kiełbaski sosem z dna naczynia. Pod koniec możesz włączyć funkcję grilla, aby kiełbasa się zarumieniła.

Propozycja podania

  • Podawaj od razu po upieczeniu – najlepiej z kromką świeżego chleba lub z dodatkiem sałatki z kiszonej kapusty.
  • Dobrze komponuje się z ostrą musztardą lub chrzanem.
  • Jeśli lubisz pikantne smaki, posmaruj kiełbaski pod koniec pieczenia mieszanką sosu z naczynia i ostrej papryki.

Wartości odżywcze

W 100 g dania:

  • Wartość energetyczna: 147 kcal
  • Węglowodany: 12 g
    • w tym cukry: 4 g
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcze: 7 g

Przewijanie do góry