Czas przygotowania
- Przygotowanie: 5 minut
- Smażenie: 6 minut
Składniki
- boczniaki: 250 g
- olej roślinny do smażenia: 2 łyżki
- świeża natka pietruszki: mała garść
- syrop klonowy lub cukier trzcinowy: 1 płaska łyżeczka
- sól: spora szczypta
- pieprz: spora szczypta
- ostra papryka (np. Gochugaru): spora szczypta
Potrzebne akcesoria
- deska do krojenia
- nóż kuchenny
- patelnia z grubym dnem
- łyżka do mieszania
- ręcznik papierowy do osuszenia grzybów
Przepis krok po kroku
Oczyść i przygotuj boczniaki
Oczyść 250 g boczniaków z ewentualnych zanieczyszczeń, przepłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.Rozgrzej patelnię i smaż grzyby
Na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlej 2 łyżki oleju. Po chwili dodaj pokrojone boczniaki. Smaż je na dość dużym ogniu przez 5–7 minut, aż ładnie się przyrumienią. Obracaj je co jakiś czas, by równomiernie się podsmażyły. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika.Dodaj przyprawy i natkę pietruszki
Do podsmażonych boczniaków dodaj małą garść posiekanej natki pietruszki, a także po sporej szczycie soli, pieprzu i ostrej papryki. Wlej również 1 płaską łyżeczkę syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty na niższym ogniu. Dopraw do smaku według uznania.Podawaj wedle uznania
Gotowe smażone boczniaki podawaj z ulubionym pieczywem – świetnie pasują do bagietki, ciabatty czy chleba na zakwasie. Można je wykorzystać jako dodatek do kanapek, burgerów, sałatek (np. z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą), makaronów, risotto lub pizzy.
Propozycja podania
- Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem – bułki dyniowe, ciabatta czy bagietka doskonale się sprawdzą.
- Sprawdzą się jako aromatyczny składnik do burgerów lub sałatek.
- Znakomicie komponują się z kremowym makaronem lub risotto.
- Można je również wykorzystać jako wegański dodatek do pizzy.
Wartości odżywcze
W 100 g dania:
- Wartość energetyczna: 136 kcal
- Węglowodany: 7 g
- w tym cukry: 3 g
- Białko: 4 g
- Tłuszcze: 10 g