Czas przygotowania
- Przygotowanie ciasta: 10 minut
- Wyrastanie ciasta: 1 godzina 40 minut
- Pieczenie: 25 minut
Składniki
- mąka orkiszowa jasna typ 700: 2 szklanki (320 g)
- woda lekko ciepła: 150 ml (3/5 szklanki)
- śmietana 18%: 1 łyżka (25 g)
- drożdże suszone instant: 7 g
- oliwa lub olej roślinny: 1 łyżka
- sól: 1 płaska łyżeczka
- cukier lub miód: 1/3 łyżeczki
- do posmarowania: odrobina mleka
- do posypania: 1 łyżeczka sezamu
Potrzebne akcesoria
- Miska do wyrabiania ciasta
- Drewniana łyżka lub silikonowa szpatułka
- Mikser z hakami (opcjonalnie)
- Ściereczka bawełniana lub folia spożywcza
- Blat lub stolnica
- Papier do pieczenia
- Blacha do pieczenia (np. z piekarnika)
- Pędzelek kuchenny
- Piekarnik
Przepis krok po kroku
Przygotuj ciasto
Do dużej miski wsyp 320 g mąki orkiszowej, dodaj 1/3 łyżeczki cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, 7 g drożdży instant, 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę śmietany 18%. Na końcu wlej 150 ml ciepłej wody.Wyrób ciasto
Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, a następnie wyrabiaj mikserem z hakami przez 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Pierwsze wyrastanie
Uformuj kulę z ciasta, przełóż do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 60–90 minut, aż ciasto znacznie zwiększy objętość.Formowanie bułek
Przenieś ciasto na lekko oprószony mąką blat. Podziel na 6 równych części i z każdej uformuj kulkę (można też nadać kształt podłużny).Drugie wyrastanie
Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Przygotowanie do pieczenia
Nagrzej piekarnik do 210°C (góra-dół) lub 190°C z termoobiegiem. Bułki posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka i posyp sezamem.Pieczenie
Wstaw blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż bułki się zarumienią i będą wyrośnięte.Studzenie
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut, następnie wyjmij bułki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Propozycja podania
- Bułki orkiszowe najlepiej smakują świeże, po całkowitym wystudzeniu.
- Doskonale sprawdzą się jako baza do kanapek, z masłem, serem, warzywami lub pastą.
- Można je przekroić na pół i podać z ulubionym nadzieniem lub opiec w tosterze.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 220 kcal / 1 bułka
- Dieta: wegetariańska