Przepis na bułki orkiszowe | Ania Gotuje

Przepis na bułki orkiszowe

Czas przygotowania

  • Przygotowanie ciasta: 10 minut
  • Wyrastanie ciasta: 1 godzina 40 minut
  • Pieczenie: 25 minut

Składniki

  • mąka orkiszowa jasna typ 700: 2 szklanki (320 g)
  • woda lekko ciepła: 150 ml (3/5 szklanki)
  • śmietana 18%: 1 łyżka (25 g)
  • drożdże suszone instant: 7 g
  • oliwa lub olej roślinny: 1 łyżka
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • cukier lub miód: 1/3 łyżeczki
  • do posmarowania: odrobina mleka
  • do posypania: 1 łyżeczka sezamu

Potrzebne akcesoria

  • Miska do wyrabiania ciasta
  • Drewniana łyżka lub silikonowa szpatułka
  • Mikser z hakami (opcjonalnie)
  • Ściereczka bawełniana lub folia spożywcza
  • Blat lub stolnica
  • Papier do pieczenia
  • Blacha do pieczenia (np. z piekarnika)
  • Pędzelek kuchenny
  • Piekarnik

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto
    Do dużej miski wsyp 320 g mąki orkiszowej, dodaj 1/3 łyżeczki cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, 7 g drożdży instant, 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę śmietany 18%. Na końcu wlej 150 ml ciepłej wody.

  2. Wyrób ciasto
    Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, a następnie wyrabiaj mikserem z hakami przez 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Pierwsze wyrastanie
    Uformuj kulę z ciasta, przełóż do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 60–90 minut, aż ciasto znacznie zwiększy objętość.

  4. Formowanie bułek
    Przenieś ciasto na lekko oprószony mąką blat. Podziel na 6 równych części i z każdej uformuj kulkę (można też nadać kształt podłużny).

  5. Drugie wyrastanie
    Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  6. Przygotowanie do pieczenia
    Nagrzej piekarnik do 210°C (góra-dół) lub 190°C z termoobiegiem. Bułki posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka i posyp sezamem.

  7. Pieczenie
    Wstaw blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż bułki się zarumienią i będą wyrośnięte.

  8. Studzenie
    Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut, następnie wyjmij bułki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Propozycja podania

  • Bułki orkiszowe najlepiej smakują świeże, po całkowitym wystudzeniu.
  • Doskonale sprawdzą się jako baza do kanapek, z masłem, serem, warzywami lub pastą.
  • Można je przekroić na pół i podać z ulubionym nadzieniem lub opiec w tosterze.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 220 kcal / 1 bułka
  • Dieta: wegetariańska

Przewijanie do góry