Czas przygotowania
- Przygotowanie: 30 minut
- Chłodzenie: 1 godzina
Składniki
Na chłodnik
- pomidory (mięsiste, dojrzałe): 1 kg
- czerwona papryka (mała): 130 g
- ogórki gruntowe: 2 szt. (do 200 g)
- czosnek: 2 ząbki (ok. 10 g)
- oliwa (np. Gallo Clássico): 3 łyżki
- sok z cytryny lub limonki: 4 łyżki
- przyprawy:
- sól: 1 płaska łyżeczka
- pieprz: 1/3 łyżeczki
- cukier: 1/3 łyżeczki
- kminek: szczypta
Na dodatki
- awokado: 1 szt. (ok. 160 g)
- ogórki gruntowe: 2 szt. (do 200 g)
- rzodkiewki: 3 szt. (ok. 75 g)
- ser feta lub sałatkowy: do 200 g
- oliwa (np. Gallo Clássico): 4 łyżki
- grzanki z bagietki (połowa)
- zioła i przyprawy: koperek, listki bazylii, sól, pieprz
Potrzebne akcesoria
- Blender ręczny (typu żyrafa), kielichowy lub malakser
- Duża miska lub naczynie do miksowania
- Nóż i deska do krojenia
- Łyżka i łyżeczka
- Talerze do podania
- Lodówka
Przepis krok po kroku
Przygotuj warzywa
- Obierz cienko skórkę z 1 kg pomidorów oraz z małej czerwonej papryki (można użyć obieraczki lub sparzyć wrzątkiem).
- Usuń gniazdo nasienne z papryki i twarde części z pomidorów.
- Obierz 2 ogórki gruntowe oraz 2 ząbki czosnku.
- Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.
Zblenduj chłodnik
- Umieść pokrojone warzywa w dużym naczyniu.
- Zmiksuj całość na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego, kielichowego lub malaksera.
Dopraw chłodnik
- Do zmiksowanych warzyw dodaj:
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki oliwy
- 1 płaską łyżeczkę soli
- po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru
- szczyptę kminku
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Do zmiksowanych warzyw dodaj:
Przygotuj dodatki
- Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę do 1 cm.
- Dwa ogórki obierz i pokrój w kostkę tej samej wielkości.
- Rzodkiewki umyj i drobno posiekaj.
- Pokrój ser feta lub sałatkowy w kostkę ok. 1 cm.
- Dodaj posiekany koperek oraz po szczypcie soli i pieprzu.
- Wszystkie dodatki schłodź w lodówce.
Podawaj chłodnik
- Rozlej bardzo zimny chłodnik do czterech dużych talerzy.
- Do każdej porcji dodaj przygotowane dodatki: warzywa, ser feta i zioła.
- Udekoruj listkami bazylii.
- Skrop każdą porcję łyżką oliwy i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Podawaj z grzankami pszennymi lub bezglutenowymi – w zależności od preferencji.
Propozycja podania
- Chłodnik najlepiej smakuje bardzo zimny, z chrupiącymi grzankami i świeżymi ziołami.
- Świetnie komponuje się z kostkami fety, awokado i rzodkiewką.
- Można wzbogacić smak dodatkami jak mozzarella, tofu, rukola czy prażone migdały.
- Dla fanów ostrych smaków polecam dodać odrobinę papryczki chili lub cebuli.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 50 kcal / 100 ml
- Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
- Ilość: ok. 1100 ml chłodnika (bez dodatków) – do 6 porcji.