Przepis na chowder kukurydziany | Ania Gotuje

Przepis na chowder kukurydziany

Czas przygotowania

  • Całkowity czas: 1 godzina 40 minut

Składniki

  • kukurydza cukrowa: 3 kolby lub 480 g kukurydzy konserwowej
  • boczek surowy wędzony: 200 g
  • ziemniaki: 2–3 sztuki (około 450 g)
  • cebula: 1 średnia (150 g)
  • marchew: 1 większa (115 g)
  • seler naciowy: 2–3 łodygi (110 g)
  • bulion domowy: 2 szklanki (500 ml)
  • mleko: 1 szklanka (250 ml)
  • śmietanka 30%: pół szklanki (125 ml)
  • sól: 1/2 płaskiej łyżeczki
  • pieprz: 1/2 płaskiej łyżeczki
  • ostra papryka (chili): spora szczypta
  • szczypiorek: garść (do podania)

Potrzebne akcesoria

  • duży garnek z pokrywką
  • patelnia z grubym dnem
  • łyżka cedzakowa
  • nóż kuchenny
  • deska do krojenia
  • miska

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kukurydzę

    • Jeśli używasz świeżych kolb, odetnij ziarna ostrym nożem i odłóż (waga około 480 g). Kolb nie wyrzucaj.
    • W przypadku kukurydzy z puszki – odcedź 480 g kukurydzy i odstaw.
  2. Gotuj kolby

    • W garnku umieść puste kolby (można przekroić na pół).
    • Zalej je 500 ml bulionu, 250 ml mleka i 125 ml śmietanki.
    • Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
    • Po tym czasie usuń kolby i zdejmij garnek z palnika.
  3. Podsmaż boczek

    • Na zimną patelnię włóż 200 g pokrojonego boczku (bez skóry).
    • Smaż na średnim ogniu przez 10–15 minut, aż będzie rumiany i chrupiący.
    • Odsącz boczek na talerz, tłuszcz pozostaw na patelni.
  4. Podsmaż warzywa

    • Do tłuszczu dodaj: 150 g drobno posiekanej cebuli, 115 g marchewki i 110 g selera naciowego.
    • Smaż bez przykrycia przez 10–15 minut, aż warzywa zmiękną i się zeszklą.
  5. Dodaj ziemniaki, kukurydzę i przyprawy

    • Do warzyw dodaj 450 g ziemniaków pokrojonych w kostkę i przygotowaną kukurydzę.
    • Dopraw: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i szczyptę chili.
    • Wymieszaj i smaż przez 5 minut.
  6. Dokończ zupę

    • Przełóż zawartość patelni do garnka z mlekiem, bulionem i śmietanką.
    • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    • Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub mleka.
  7. Podawaj

    • Zupę nalewaj do talerzy.
    • Na każdą porcję dodaj podsmażony boczek i posiekany szczypiorek.
    • Jeśli boczek ostygł, krótko go podgrzej na suchej patelni, by odzyskał chrupkość.

Propozycja podania

  • Chowder kukurydziany najlepiej smakuje na gorąco, z dodatkiem chrupiącego boczku i świeżego szczypiorku.
  • Można podać z kromką świeżego pieczywa lub grzankami.
  • Przechowuj w lodówce do 3–4 dni, podgrzewając powoli, unikając wrzenia.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 93 kcal / 100 ml
  • Węglowodany: 9 g / 100 ml (w tym cukry: 3 g)
  • Białko: 3 g / 100 ml
  • Tłuszcze: 5 g / 100 ml

Przewijanie do góry