Przepis na ciasteczka marcepanowe | Ania Gotuje

Przepis na ciasteczka marcepanowe

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 1 godzina
  • Chłodzenie ciasta: 2 godziny
  • Pieczenie jednej partii: 15 minut

Składniki

  • mąka pszenna tortowa: 320 g (2 szklanki)
  • masło: 200 g (1 kostka)
  • cukier puder: 100 g (ok. ½ szklanki)
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek): 40 g (1 saszetka)
  • jajko (duże): 1 szt. (ok. 63 g po rozbiciu)
  • masa marcepanowa: 100 g (domowa lub gotowa)
  • płatki migdałowe: 75 g
  • miód: 1 płaska łyżka

Potrzebne akcesoria

  • Duża miska
  • Rózga kuchennej lub sitko
  • Stolnica lub czysty blat
  • Folia spożywcza
  • Wałek do ciasta
  • Foremka do wykrawania (np. choinka 7×8 cm)
  • Blaszki do pieczenia (najlepiej 2 sztuki)
  • Papier do pieczenia
  • Pędzelek kuchenny
  • Piekarnik z funkcją góra/dół lub termoobiegu

Przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj składniki suche
    W misce połącz 320 g mąki, 100 g cukru pudru i 40 g proszku budyniowego. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub przesiej przez sitko.

  2. Dodaj masło i jajko
    Do suchych składników dodaj 200 g zimnego masła (pokrojonego lub startego na tarce) oraz 1 duże jajko.

    Wskazówka: Masło można zastąpić kostką roślinną, a jajko – 40 g kwaśnej śmietany. Dla aromatu można dodać nasiona wanilii lub łyżkę esencji waniliowej.

  3. Dodaj marcepan
    Do ciasta dodaj 100 g masy marcepanowej. Całość szybko wyrób ręcznie lub mikserem z hakami, aż składniki się połączą.

  4. Schłodź ciasto
    Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

    Wskazówka: Ciasto można schłodzić także przez noc – przed wałkowaniem należy je lekko zmiękczyć w temperaturze pokojowej.

  5. Rozwałkuj i wycinaj
    Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj porcje ciasta na grubość 4–5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremką (np. choinki 7×8 cm).

  6. Ułóż na blasze
    Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Resztki ciasta zagniataj ponownie i schładzaj między turami pieczenia.

  7. Dodaj migdały i miód
    Każde ciasteczko posmaruj cienko miodem przy pomocy pędzelka. Następnie posyp płatkami migdałowymi.

  8. Pieczenie
    Piecz ciasteczka na środkowej półce piekarnika przez ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią. W międzyczasie przygotuj kolejną partię ciastek.

Propozycja podania

  • Gotowe, przestudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
  • Doskonałe jako świąteczna przekąska, do kawy lub herbaty.
  • Przechowuj w puszce na ciastka lub zawinięte w papier śniadaniowy – zachowają świeżość przez co najmniej 5 dni.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 115 kcal / 1 ciastko
  • Dieta: wegetariańska
  • Liczba porcji: 36 ciastek

Przewijanie do góry