Czas przygotowania
- Przygotowanie: 1 godzina
- Chłodzenie ciasta: 2 godziny
- Pieczenie jednej partii: 15 minut
Składniki
- mąka pszenna tortowa: 320 g (2 szklanki)
- masło: 200 g (1 kostka)
- cukier puder: 100 g (ok. ½ szklanki)
- budyń waniliowy bez cukru (proszek): 40 g (1 saszetka)
- jajko (duże): 1 szt. (ok. 63 g po rozbiciu)
- masa marcepanowa: 100 g (domowa lub gotowa)
- płatki migdałowe: 75 g
- miód: 1 płaska łyżka
Potrzebne akcesoria
- Duża miska
- Rózga kuchennej lub sitko
- Stolnica lub czysty blat
- Folia spożywcza
- Wałek do ciasta
- Foremka do wykrawania (np. choinka 7×8 cm)
- Blaszki do pieczenia (najlepiej 2 sztuki)
- Papier do pieczenia
- Pędzelek kuchenny
- Piekarnik z funkcją góra/dół lub termoobiegu
Przepis krok po kroku
Wymieszaj składniki suche
W misce połącz 320 g mąki, 100 g cukru pudru i 40 g proszku budyniowego. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub przesiej przez sitko.Dodaj masło i jajko
Do suchych składników dodaj 200 g zimnego masła (pokrojonego lub startego na tarce) oraz 1 duże jajko.Wskazówka: Masło można zastąpić kostką roślinną, a jajko – 40 g kwaśnej śmietany. Dla aromatu można dodać nasiona wanilii lub łyżkę esencji waniliowej.
Dodaj marcepan
Do ciasta dodaj 100 g masy marcepanowej. Całość szybko wyrób ręcznie lub mikserem z hakami, aż składniki się połączą.Schłodź ciasto
Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.Wskazówka: Ciasto można schłodzić także przez noc – przed wałkowaniem należy je lekko zmiękczyć w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj i wycinaj
Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj porcje ciasta na grubość 4–5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremką (np. choinki 7×8 cm).Ułóż na blasze
Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Resztki ciasta zagniataj ponownie i schładzaj między turami pieczenia.Dodaj migdały i miód
Każde ciasteczko posmaruj cienko miodem przy pomocy pędzelka. Następnie posyp płatkami migdałowymi.Pieczenie
Piecz ciasteczka na środkowej półce piekarnika przez ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią. W międzyczasie przygotuj kolejną partię ciastek.
Propozycja podania
- Gotowe, przestudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
- Doskonałe jako świąteczna przekąska, do kawy lub herbaty.
- Przechowuj w puszce na ciastka lub zawinięte w papier śniadaniowy – zachowają świeżość przez co najmniej 5 dni.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 115 kcal / 1 ciastko
- Dieta: wegetariańska
- Liczba porcji: 36 ciastek