Czas przygotowania
- Przygotowanie: 20 minut
- Pieczenie: 45 minut
Składniki
Ciasto jogurtowe
- mąka pszenna (najlepiej tortowa): 360 g (2 pełne szklanki)
- jajka (średnie): 3 szt.
- cukier drobny: 180 g (ok. 3/4 szklanki)
- olej roślinny: 70 ml
- jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej): 300 g (1 szklanka)
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- owoce (np. maliny i borówki): łącznie 400 g (po 200 g każdego rodzaju)
Kruszonka
- mąka pszenna: 150 g (niecała szklanka)
- cukier: 100 g (ok. 1/2 szklanki)
- masło: 100 g (1/2 kostki)
Potrzebne akcesoria
- Forma do pieczenia: blaszka 24×24 cm lub tortownica 24–25 cm
- Papier do pieczenia
- Mikser (ręczny lub planetarny)
- Miski do mieszania
- Szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka
- Sitko do przesiewania mąki
- Ręcznik papierowy do osuszania owoców
- Patyczek drewniany do sprawdzania wypieczenia
- Kratka do studzenia ciasta
Przepis krok po kroku
Przygotuj składniki i nagrzej piekarnik
Wyjmij z lodówki jajka oraz jogurt, by osiągnęły temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem).Ubij jajka z cukrem
Do miski wbij 3 jajka i wsyp 180 g cukru. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier się rozpuści.Dodaj tłuszcz i jogurt
Wlewaj cienkim strumieniem 70 ml oleju, cały czas miksując. Następnie dodaj 300 g jogurtu naturalnego i miksuj krótko do połączenia.Dodaj suche składniki
W osobnej misce przesiej 360 g mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.Przygotuj formę
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść olejem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię.Dodaj owoce
Na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż 200 g malin i 200 g borówek. Owoce powinny być świeże, umyte i dobrze osuszone. W przypadku owoców mrożonych – rozmroź je wcześniej i odsącz z nadmiaru płynu.Przygotuj i dodaj kruszonkę
Wymieszaj 150 g mąki, 100 g cukru i 100 g zimnego masła. Rozcieraj palcami aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę równomiernie rozsyp na owocach.Pieczenie
Wstaw formę na środkową półkę piekarnika. Piecz przez 45–50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.Studzenie
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na 10 minut. Następnie otwórz je szerzej i po chwili wyjmij ciasto. Delikatnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.
Propozycja podania
- Ciasto najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu.
- Można je podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany.
- Doskonałe do kawy lub herbaty, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 307 kcal / 100 g
- Węglowodany: 46 g / 100 g (w tym cukry: 20 g)
- Białko: 6 g / 100 g
- Tłuszcze: 11 g / 100 g