Czas przygotowania
- Przygotowanie: 15 minut
- Pieczenie: 40 minut
Składniki
- mąka pszenna tortowa: 100 g (nieco ponad pół szklanki)
- mleko: 250 ml (1 szklanka; najlepiej tłuste)
- małe jajka: 4 sztuki (ok. 200 g po rozbiciu)
- cukier drobny: 100 g (ok. 5 czubatych łyżek)
- pasta lub esencja waniliowa: 1/2 łyżeczki
- masło do wysmarowania formy: do 10 g
- świeże truskawki: 400 g (najlepiej drobne)
Potrzebne akcesoria
- Niska forma do zapiekania o średnicy 25–26 cm i wysokości min. 4 cm (szklana, ceramiczna lub metalowa, bez zapięć)
- Blender ręczny (typu żyrafa) lub mikser
- Miska do przygotowania ciasta
- Łyżka lub szpatułka do mieszania
- Piekarnik z funkcją góra/dół lub termoobieg
- Nóż do krojenia truskawek
Przepis krok po kroku
Przygotuj ciasto
- Do miski wbij 4 małe jajka (lub 3 duże), wlej 250 ml mleka, dodaj 100 g cukru, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub esencji/cukru wanilinowego) oraz 100 g mąki pszennej.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego.
- Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
Przygotuj formę i truskawki
- Formę do zapiekania (średnica 25–26 cm, wysokość min. 4 cm) dokładnie wysmaruj masłem.
- Truskawki (łącznie 400 g) umyj, usuń szypułki i osusz. Większe owoce przekrój na pół.
- Rozłóż truskawki równomiernie na dnie formy.
Zalej owoce ciastem
- Nagrzej piekarnik do 175–180°C (góra/dół) lub 165°C (termoobieg).
- Ponownie wymieszaj ciasto i wylej je na truskawki w formie – może niemal całkowicie wypełnić naczynie.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na środkową lub niższą półkę.
Pieczenie
- Piecz przez 40 minut, aż deser się zarumieni. W razie potrzeby można piec nieco dłużej.
- Jeśli wierzch za szybko się przypieka, przesuń formę niżej lub zmniejsz temperaturę o 5–10°C.
- Po upieczeniu można podawać od razu lub po przestudzeniu.
Propozycja podania
- Clafoutis smakuje wyśmienicie na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych.
- Można go również serwować na zimno – będzie równie pyszny.
Wartości odżywcze
W 100 g gotowego deseru:
- Wartość energetyczna: 139 kcal
- Węglowodany: 23 g
- w tym cukry: 14 g
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 3 g