Przepis na clafoutis z truskawkami | Ania Gotuje

Przepis na clafoutis z truskawkami

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Pieczenie: 40 minut

Składniki

  • mąka pszenna tortowa: 100 g (nieco ponad pół szklanki)
  • mleko: 250 ml (1 szklanka; najlepiej tłuste)
  • małe jajka: 4 sztuki (ok. 200 g po rozbiciu)
  • cukier drobny: 100 g (ok. 5 czubatych łyżek)
  • pasta lub esencja waniliowa: 1/2 łyżeczki
  • masło do wysmarowania formy: do 10 g
  • świeże truskawki: 400 g (najlepiej drobne)

Potrzebne akcesoria

  • Niska forma do zapiekania o średnicy 25–26 cm i wysokości min. 4 cm (szklana, ceramiczna lub metalowa, bez zapięć)
  • Blender ręczny (typu żyrafa) lub mikser
  • Miska do przygotowania ciasta
  • Łyżka lub szpatułka do mieszania
  • Piekarnik z funkcją góra/dół lub termoobieg
  • Nóż do krojenia truskawek

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto

    • Do miski wbij 4 małe jajka (lub 3 duże), wlej 250 ml mleka, dodaj 100 g cukru, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub esencji/cukru wanilinowego) oraz 100 g mąki pszennej.
    • Wszystko zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego.
    • Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
  2. Przygotuj formę i truskawki

    • Formę do zapiekania (średnica 25–26 cm, wysokość min. 4 cm) dokładnie wysmaruj masłem.
    • Truskawki (łącznie 400 g) umyj, usuń szypułki i osusz. Większe owoce przekrój na pół.
    • Rozłóż truskawki równomiernie na dnie formy.
  3. Zalej owoce ciastem

    • Nagrzej piekarnik do 175–180°C (góra/dół) lub 165°C (termoobieg).
    • Ponownie wymieszaj ciasto i wylej je na truskawki w formie – może niemal całkowicie wypełnić naczynie.
    • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na środkową lub niższą półkę.
  4. Pieczenie

    • Piecz przez 40 minut, aż deser się zarumieni. W razie potrzeby można piec nieco dłużej.
    • Jeśli wierzch za szybko się przypieka, przesuń formę niżej lub zmniejsz temperaturę o 5–10°C.
    • Po upieczeniu można podawać od razu lub po przestudzeniu.

Propozycja podania

  • Clafoutis smakuje wyśmienicie na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych.
  • Można go również serwować na zimno – będzie równie pyszny.

Wartości odżywcze

W 100 g gotowego deseru:

  • Wartość energetyczna: 139 kcal
  • Węglowodany: 23 g
    • w tym cukry: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 3 g

Przewijanie do góry