Przepis na dynia makaronowa pieczona | Ania Gotuje

Przepis na pieczoną dynię makaronową

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Pieczenie łącznie: 55 minut

Składniki

  • dynia makaronowa (mała, do 1200 g): 1 szt.
  • ser feta: 150 g
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia: 2 łyżki
  • natka pietruszki (świeża): mała garść
  • sól: 1/4 płaskiej łyżeczki
  • pieprz: 1/4 płaskiej łyżeczki
  • papryczka chili (opcjonalnie): spora szczypta

Potrzebne akcesoria

  • ostry nóż kuchenny
  • łyżka do wydrążania gniazd nasiennych
  • pędzelek do natłuszczania (opcjonalnie)
  • blacha do pieczenia (cienka)
  • piekarnik z funkcją góra/dół
  • widelec
  • deska do krojenia

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj dynię

    • Wybierz małą dynię makaronową (ok. 1150 g).
    • Przekrój ją w poprzek na dwie równe połówki.
    • Usuń gniazda nasienne za pomocą łyżki.
    • Wnętrze każdej połówki posmaruj 1 łyżką oliwy lub oleju.
  2. Pieczenie dyni

    • Umieść połówki dyni na cienkiej blaszce do pieczenia.
    • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra/dół).
    • Piecz na środkowej lub niższej półce przez 40–45 minut, aż miąższ zmięknie.
  3. Dodaj farsz

    • Wyjmij dynię z piekarnika, nie wyłączając go.
    • Za pomocą widelca rozdziel miąższ, tworząc charakterystyczne „nitki makaronowe”.
    • Do każdej połówki dodaj ok. 75 g fety oraz pół garści posiekanej natki pietruszki.
    • Dopraw całość solą i pieprzem – po 1/4 płaskiej łyżeczki z każdego.
    • (Opcjonalnie) Posyp po wierzchu szczyptą papryczki chili.
  4. Zapiekaj ponownie

    • Zwiększ temperaturę piekarnika do 190–200°C.
    • Wstaw połówki dyni z dodatkami do piekarnika na kolejne 10–15 minut, aż ser lekko się zrumieni.

Propozycja podania

  • Podawaj bezpośrednio w skorupach dyni – każda połówka to jedna porcja.
  • Danie świetnie prezentuje się na stole i może być samodzielnym posiłkiem.
  • Przed podaniem można dodatkowo posypać świeżą natką lub płatkami chili.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 103 kcal / 100 g
  • Węglowodany: 6 g (w tym cukry: 2 g)
  • Białko: 4 g / 100 g
  • Tłuszcze: 7 g / 100 g

Przewijanie do góry