Czas przygotowania
- Przygotowanie: 15 minut
- Pieczenie: 5 minut
Składniki
- jajka: 3 małe lub 2 duże
- olej roślinny (np. rzepakowy): 1/3 szklanki
- mleko: 1 szklanka
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- mąka pszenna: 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Dodatki (opcjonalnie):
- cukier puder
- cynamon
- konfitury
- świeże lub podgotowane owoce
- krem czekoladowy
Potrzebne akcesoria
- 2 miski (jedna duża, jedna podłużna)
- mikser z końcówkami do ubijania
- szpatułka
- sitko do przesiewania mąki
- gofrownica
- łyżka lub chochelka do nakładania ciasta
Przepis krok po kroku
Przygotuj składniki
Wyjmij jajka, mleko i jogurt z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.Oddziel białka od żółtek
Żółtka przełóż do dużej miski, a białka do wąskiej, podłużnej miski.Wymieszaj składniki ciasta
Do żółtek dodaj mleko, jogurt oraz olej. Następnie przesiej do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia składników.Ubij pianę z białek
Umyj mieszadła miksera i ubij białka na sztywną, błyszczącą pianę. Dla lepszej sztywności możesz dodać szczyptę soli lub kwaśnego winianu potasu.Połącz pianę z ciastem
Delikatnie wmieszaj pianę z białek do ciasta przy pomocy szpatułki. Mieszaj tylko do momentu połączenia składników.Nagrzej gofrownicę
Podłącz gofrownicę i pozwól jej się dobrze nagrzać.Piecz gofry
Nakładaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez kilka minut, aż gofry będą złociste i chrupiące. Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy urządzenia.Podawaj
Gotowe gofry oprósz cukrem pudrem lub cynamonem. Serwuj z ulubionymi dodatkami: konfiturami, owocami lub kremem czekoladowym.
Propozycja podania
- Podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem.
- Świetnie smakują z konfiturą, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.
- Można też dodać jogurt lub bitą śmietanę dla uzyskania deserowego charakteru.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 255 kcal / 100 g
- Węglowodany: 32 g / 100 g
- w tym cukry: 3 g / 100 g
- Białko: 7 g / 100 g
- Tłuszcze: 11 g / 100 g