Przepis na jajka w majonezie | Ania Gotuje

Przepis na jajka w majonezie

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie jajek: 9 minut

Składniki

  • jajka (średnie): 4 sztuki
  • rzodkiewki: 3 sztuki (ok. 70 g)
  • szczypiorek: garść
  • majonez: 4 łyżki
  • jogurt naturalny: 4 łyżki
  • czosnek: ½ małego ząbka
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • pieprz: szczypta

Potrzebne akcesoria

  • Garnek do gotowania jajek
  • Miska do sosu
  • Nóż i deska do krojenia
  • Praska do czosnku
  • Talerz do podania
  • Łyżka do mieszania
  • Łyżeczka do dekoracji

Przepis krok po kroku

  1. Ugotuj jajka na twardo
    Włóż 4 średnie jajka do garnka z zimną wodą. Gotuj przez 9 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu zalej zimną wodą i delikatnie obij skorupki, aby łatwiej je obrać.

  2. Przygotuj sos majonezowy
    W czasie gotowania jajek umyj i pokrój 3 rzodkiewki w drobną kostkę. Posiekaj garść szczypiorku. W misce połącz 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz ½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj rzodkiewki i szczypiorek, dopraw szczyptą pieprzu i dokładnie wymieszaj.

  3. Obierz i przekrój jajka
    Obrane jajka przekrój wzdłuż na połówki. Odłóż na bok do przestudzenia.

  4. Złóż danie
    Wyłóż sos majonezowy na głęboki talerz lub do salaterki. Na wierzchu ułóż połówki jajek, żółtkiem do góry. Na każdą połówkę możesz nałożyć odrobinę majonezu.

  5. Udekoruj i dopraw
    Udekoruj plasterkami rzodkiewki oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Propozycja podania

  • Podawaj jako przystawkę na zimno – idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, szczególnie w Wielkanoc.
  • Można serwować na liściach sałaty lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 135 kcal / 1 połówka jajka z sosem
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Przewijanie do góry