Przepis na koktajl brzoskwiniowy | Ania Gotuje

Przepis na koktajl brzoskwiniowy

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Chłodzenie: 20 minut

Składniki

  • kefir naturalny: 500 ml (2 szklanki)
  • brzoskwinie z puszki: 400 g (8 połówek)
  • syrop z puszki z brzoskwiniami: pół szklanki
  • banan: 1 średni
  • sok z mandarynek: pół szklanki (z ok. 5 mandarynek)

Potrzebne akcesoria

  • blender ręczny typu „żyrafa” lub blender kielichowy
  • miska lub wysoki pojemnik do blendowania
  • szklanka o pojemności 250 ml
  • wyciskarka do cytrusów (opcjonalnie)
  • sitko (do przecedzenia soku)

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj owoce
    • Otwórz puszkę z brzoskwiniami i odłóż 8 połówek do miski.
    • Wlej do miski pół szklanki syropu z puszki.
  2. Wyciśnij sok z mandarynek
    • Z pięciu mandarynek wyciśnij sok, aby uzyskać około pół szklanki.
    • Przecedź sok przez sitko, aby usunąć pestki.
  3. Dodaj banana
    • Obierz i pokrój 1 średniego banana na plasterki.
    • Włóż go do miski z brzoskwiniami i syropem.
  4. Dodaj kefir
    • Wlej do owoców 500 ml kefiru.
  5. Zblenduj koktajl
    • Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
  6. Schłodź
    • Wstaw koktajl do lodówki na 20 minut, jeśli chcesz uzyskać bardziej orzeźwiający efekt.

Propozycja podania

  • Podawaj w wysokich szklankach o pojemności 250 ml.
  • Świetnie smakuje jako drugie śniadanie, napój po treningu lub zdrowy deser.
  • Można udekorować plasterkiem brzoskwini lub listkiem mięty.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 65 kcal / 100 ml
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Przewijanie do góry