Przepis na kompot z suszu | Ania Gotuje

Przepis na kompot z suszonych owoców

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Moczenie owoców: 12 godzin
  • Gotowanie: 40 minut

Składniki

  • suszone jabłka: 2 garście (100 g)
  • wędzone suszone jabłka: 1 garść (50 g)
  • suszone morele: 1 garść (80 g)
  • suszone śliwki: 1 garść (80 g)
  • suszona żurawina: 1 garść (45 g)
  • wędzone gruszki (małe): 3 sztuki (100 g)
  • goździki: 7 sztuk
  • laska cynamonu (mała)
  • woda: 3 litry
  • pomarańcza: 1 sztuka (opcjonalnie)
  • cytryna: ½ sztuki (opcjonalnie)

Potrzebne akcesoria

  • duży garnek z pokrywką (min. 4 litry)
  • sitko lub cedzak
  • dzbanek lub karafka do podania
  • łyżka do mieszania
  • nóż i deska (do krojenia cytrusów)
  • wyciskarka do cytrusów (opcjonalnie)

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj owoce suszone
    Odmierz wszystkie suszone składniki. Jeśli nie masz wędzonych jabłek, użyj po prostu dodatkowej garści zwykłych suszonych jabłek. Możesz także zastąpić wędzoną gruszkę suszonymi jabłkami lub gruszkami.

  2. Wypłucz i namocz owoce
    Przepłucz owoce dwukrotnie w zimnej wodzie. Przełóż je do dużego garnka, zalej 3 litrami świeżej wody i przykryj pokrywką. Odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin (najlepiej na noc).

  3. Dodaj przyprawy korzenne
    Po namoczeniu, do garnka z owocami i wodą dodaj 7 goździków oraz małą laskę cynamonu. Jeśli używasz cynamonu mielonego, dodaj go dopiero później.

  4. Zagotuj kompot
    Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Kompot powinien tylko lekko bulgotać.

  5. Dodaj cytrusy i cynamon mielony (opcjonalnie)
    Po 30 minutach gotowania, jeśli nie dodano wcześniej laski cynamonu, wsyp płaską łyżeczkę cynamonu mielonego. Wlej także świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i ½ cytryny – dla lekko kwaskowego, orzeźwiającego smaku.

  6. Gotuj jeszcze 10 minut
    Zamieszaj delikatnie i gotuj ostatnie 10 minut. Kompot jest gotowy, gdy owoce są miękkie, a napój ma intensywną barwę i aromat.

  7. Odcedź owoce
    Przecedź gotowy kompot przez sito. Owoce możesz podać osobno – są smaczne i świetnie pasują do świątecznego stołu.

  8. Podawaj kompot
    Kompot z suszu serwuj gorący, ciepły lub schłodzony. Jeśli jest zbyt intensywny, rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:1. Dla słodszej wersji – dodaj odrobinę cukru wedle uznania.

Propozycja podania

  • Podawaj w szklankach lub filiżankach – gorący lub schłodzony.
  • Można serwować z dodatkiem plasterka pomarańczy lub cynamonu.
  • Owoce z kompotu podaj w osobnej miseczce – świetnie smakują jako deser.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 40 kcal / 100 ml
  • Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Przewijanie do góry