Czas przygotowania
- Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Składniki
- ugotowane ziemniaki (sypkie): 700 g
- puree z dyni Hokkaido: 400 g
- mąka pszenna (np. tortowa): 1 szklanka (ok. 160 g)
- małe jajko: 1 szt. (ok. 50 g)
- sól: 1/2 płaskiej łyżeczki
- kurkuma: 1/2 płaskiej łyżeczki (opcjonalnie, dla koloru)
Potrzebne akcesoria
- Miska
- Praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia
- Drewniana stolnica
- Duży garnek
- Cedzak do wyławiania kopytek
- Nóż kuchenny
Przepis krok po kroku
Przygotuj ziemniaki
Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, obierz ok. 1 kg surowych, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie dobrze je odparuj. Po ugotowaniu i odcedzeniu postaw garnek z ziemniakami na małym ogniu na 1 minutę, by pozbyć się resztek wilgoci.Zgnieć ziemniaki
Jeszcze lekko ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Umieść w dużej misce.Dodaj puree z dyni
Do miski z ziemniakami dodaj 400 g gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido. Puree powinno być jednolite i dobrze odparowane.Zagnieć ciasto
Na stolnicę przesiej 160 g mąki pszennej. Wyłóż na nią mieszankę ziemniaczaną z dynią. Dodaj jajko, sól i kurkumę. Zagnieć całość na jednolitą, plastyczną masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki – ciasto nie powinno być klejące.Uformuj kopytka
Podziel masę na cztery części. Każdą z nich uformuj w wałeczek o grubości około 2 cm, podsypując mąką. Następnie pokrój na kawałki długości 1,5–2 cm, tworząc klasyczne kopytka.Gotuj kopytka
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj porcjami kopytka, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 90 sekund. Wyławiaj cedzakiem i odkładaj na talerz lub półmisek.
Propozycja podania
- Podawaj gorące, polane roztopionym masłem i posypane świeżym tymiankiem, szałwią lub natką pietruszki.
- Świetnie komponują się z mięsnym sosem, ale można je również serwować na słodko – z bułką tartą podsmażoną na maśle, cynamonem i cukrem trzcinowym.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 101 kcal / 100 g
- Węglowodany: 20 g / 100 g
- w tym cukry: 2 g / 100 g
- Białko: 3 g / 100 g
- Tłuszcze: 1 g / 100 g