Przepis na krem z pomidorów | Ania Gotuje

Przepis na krem z pomidorów

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 20 minut
  • Gotowanie: 30 minut

Składniki

  • pomidory mięsiste: 1 kg
  • bulion warzywny lub drobiowy: 1,5 szklanki (375 ml)
  • cebula (mała): 110 g
  • czosnek: 4 duże ząbki
  • masło klarowane: 1 łyżka
  • przyprawy:
    • cukier: 1 płaska łyżeczka
    • sól: 1/2 płaskiej łyżeczki
    • pieprz: spora szczypta

Potrzebne akcesoria

  • Garnek o pojemności minimum 2 litrów
  • Obieraczka do warzyw lub nóż
  • Drewniana łyżka
  • Blender ręczny typu „żyrafa”
  • Deska do krojenia
  • Nóż kuchenny

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj warzywa
    Umyj dokładnie 1 kg pomidorów pod zimną wodą. Obierz je cienko ze skórki – najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw lub sparzyć pomidory wrzątkiem i zdjąć skórkę palcami. Pokrój je na większe kawałki.

  2. Podsmaż cebulę i czosnek
    W garnku roztop 1 łyżkę masła klarowanego. Obierz i posiekaj 110 g cebuli, dodaj do garnka i smaż przez 10 minut na małym ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodaj 4 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki, i smaż jeszcze 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. Dodaj pomidory i bulion
    Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj pokrojone pomidory oraz 1,5 szklanki (375 ml) bulionu (warzywnego lub drobiowego). Wymieszaj.

  4. Dopraw i gotuj
    Dodaj przyprawy: 1 płaską łyżeczkę cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Gotuj zupę bez przykrywki przez 10 minut.

  5. Zmiksuj zupę
    Po ugotowaniu zmiksuj zupę przy pomocy blendera ręcznego. Nie musisz miksować jej całkowicie na gładko – dopasuj konsystencję do swoich preferencji.

  6. Dopraw do smaku
    Po zmiksowaniu spróbuj zupy i ewentualnie dopraw dodatkową solą lub pieprzem.

Propozycja podania

  • Zupę możesz podać z:
    • serem ricotta, mozzarellą, parmezanem, cheddarem, fetą lub gorgonzolą
    • kleksem śmietanki 30%, łyżką mascarpone lub chlustem oliwy
    • podsmażonym tofu, prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów
    • świeżymi ziołami: bazylią, natką pietruszki, kolendrą, oregano lub szczypiorkiem
    • dodatkiem chili dla zaostrzenia smaku
    • klasycznie: z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Wartości odżywcze

Na 100 ml zupy:

  • Wartość energetyczna: 33 kcal
  • Węglowodany: 5 g (w tym cukry: 3 g)
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 1 g

Przewijanie do góry