Czas przygotowania
- Przygotowanie: 10 minut
- Pieczenie: 20 minut
Składniki
- łosoś (3 płaty, po około 250 g każdy)
- szalotki: 2 małe sztuki
- majonez: 3 łyżki
- czosnek: 3 małe ząbki
- sól: ½ łyżeczki
- pieprz: ½ łyżeczki
Dodatki opcjonalne:
- plasterki cytryny (do podania)
- świeży szczypiorek lub kolendra
- sałata
- pasta z awokado i jajka
Potrzebne akcesoria
- Piekarnik
- Blacha do pieczenia lub brytfanka
- Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
- Miseczka do przygotowania marynaty
- Praska do czosnku
- Nóż i deska do krojenia
- Ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
Przygotuj rybę
Opłucz płaty łososia zimną wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem od strony mięsa – po około ½ łyżeczki każdej przyprawy.Zrób marynatę
Do małej miseczki dodaj 3 łyżki majonezu, przeciśnięte przez praskę 3 małe ząbki czosnku oraz drobno posiekane 2 szalotki. Całość dokładnie wymieszaj.Przygotuj formę do pieczenia
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, folią lub użyj natłuszczonej brytfanki. Ułóż płaty łososia skórą do dołu, tak aby leżały obok siebie.Nałóż marynatę
Na wierzch każdego płata rozsmaruj po 1 łyżce przygotowanej marynaty, równomiernie ją rozprowadzając.Pieczenie
Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez 20 minut, aż mięso będzie delikatne i soczyste.
Propozycja podania
- Podawaj na ciepło, z plasterkami cytryny do skropienia.
- Świetnie komponuje się z sałatą, świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
- Doskonały w towarzystwie pasty z awokado i jajka lub lekkich dodatków warzywnych.
Wartości odżywcze
- Danie bezglutenowe
- Porcja dla 1 osoby (na 6 porcji):
- Kalorie: ok. 310 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcze: 22 g
- Węglowodany: 1 g (głównie z majonezu i cebuli)