Przepis na łosoś z piekarnika | Ania Gotuje

Przepis na łososia z piekarnika

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Pieczenie: 20 minut

Składniki

  • łosoś (3 płaty, po około 250 g każdy)
  • szalotki: 2 małe sztuki
  • majonez: 3 łyżki
  • czosnek: 3 małe ząbki
  • sól: ½ łyżeczki
  • pieprz: ½ łyżeczki

Dodatki opcjonalne:

  • plasterki cytryny (do podania)
  • świeży szczypiorek lub kolendra
  • sałata
  • pasta z awokado i jajka

Potrzebne akcesoria

  • Piekarnik
  • Blacha do pieczenia lub brytfanka
  • Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
  • Miseczka do przygotowania marynaty
  • Praska do czosnku
  • Nóż i deska do krojenia
  • Ręcznik papierowy

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj rybę
    Opłucz płaty łososia zimną wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem od strony mięsa – po około ½ łyżeczki każdej przyprawy.

  2. Zrób marynatę
    Do małej miseczki dodaj 3 łyżki majonezu, przeciśnięte przez praskę 3 małe ząbki czosnku oraz drobno posiekane 2 szalotki. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. Przygotuj formę do pieczenia
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia, folią lub użyj natłuszczonej brytfanki. Ułóż płaty łososia skórą do dołu, tak aby leżały obok siebie.

  4. Nałóż marynatę
    Na wierzch każdego płata rozsmaruj po 1 łyżce przygotowanej marynaty, równomiernie ją rozprowadzając.

  5. Pieczenie
    Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez 20 minut, aż mięso będzie delikatne i soczyste.

Propozycja podania

  • Podawaj na ciepło, z plasterkami cytryny do skropienia.
  • Świetnie komponuje się z sałatą, świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
  • Doskonały w towarzystwie pasty z awokado i jajka lub lekkich dodatków warzywnych.

Wartości odżywcze

  • Danie bezglutenowe
  • Porcja dla 1 osoby (na 6 porcji):
    • Kalorie: ok. 310 kcal
    • Białko: 25 g
    • Tłuszcze: 22 g
    • Węglowodany: 1 g (głównie z majonezu i cebuli)

Przewijanie do góry