Przepis na makaron z krewetkami | Ania Gotuje

Przepis na makaron z krewetkami

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 35 minut

Składniki

  • makaron (np. spaghetti): 300 g (waga przed ugotowaniem)
  • duże krewetki (świeże lub mrożone): 500 g
  • śmietanka kremówka 30% lub 36%: 100 ml
  • masło klarowane: 40 g (ok. 2 łyżki)
  • oliwa dobrej jakości: 3 łyżki
  • cebula (najlepiej szalotka): 40 g
  • czosnek: 2–3 ząbki (10–15 g)
  • sok z limonki lub cytryny: 2–3 łyżki
  • natka pietruszki lub kolendra: spora garść
  • sól: 1/2 płaskiej łyżeczki
  • płatki chili: spora szczypta
  • świeżo mielony pieprz: do smaku

Potrzebne akcesoria

  • Duży garnek do gotowania makaronu
  • Szeroka patelnia z grubym dnem (ok. 28 cm)
  • Durszlak
  • Deska do krojenia i nóż
  • Łyżka drewniana lub silikonowa do mieszania
  • Tarka (opcjonalnie – do parmezanu)
  • Ręcznik papierowy

Przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie krewetek

    • Jeśli używasz świeżych krewetek, oczyść je: usuń pancerz, ogon oraz ciemne jelito z grzbietu. Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
    • Mrożone krewetki rozmroź (najlepiej w chłodnej wodzie), odcedź glazurę i osusz.
  2. Gotowanie makaronu

    • Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżeczkę soli.
    • Wrzuć makaron i gotuj al dente (o minutę dłużej niż sugeruje producent).
    • Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
  3. Smażenie cebuli

    • Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy i 40 g masła klarowanego.
    • Dodaj cienko pokrojoną cebulę i zeszklij.
  4. Dodanie czosnku i krewetek

    • Do cebuli dodaj cienko pokrojony czosnek i po 30 sekundach krewetki.
    • Zwiększ ogień, dodaj chili, sól i sok z cytryny lub limonki.
    • Smaż krótko, aż krewetki będą różowe i jędrne.
  5. Przygotowanie sosu

    • Zmniejsz ogień i wlej śmietankę.
    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
    • Gotuj przez 10–20 sekund od zagotowania, zdejmij z ognia.
  6. Połączenie z makaronem

    • Do sosu dodaj świeżo ugotowany makaron.
    • Wymieszaj dokładnie, by makaron pokrył się sosem.
  7. Doprawienie i podanie

    • Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodatkową solą.
    • Podawaj od razu, udekorowane zieleniną, plasterkami cytryny i opcjonalnie parmezanem.

Propozycja podania

  • Serwuj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Udekoruj świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
  • Dodatkowo możesz podać z plasterkami cytryny lub limonki, płatkami chili i świeżo startym parmezanem.
  • Danie świetnie komponuje się z białym winem.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 190 kcal / 100 g
  • Całkowita masa dania: około 1300 g
  • Liczba porcji: 4

Przewijanie do góry