Przepis na mule | Ania Gotuje

Przepis na mule

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 8 minut

Składniki

  • małże (mule): 1 kg
  • czosnek: 4 duże ząbki
  • masło klarowane: 3 łyżki
  • świeży imbir: kawałek wielkości kciuka
  • papryczka chili: 1/2 sztuki (lub mniej)
  • szczypiorek: garść
  • mleko kokosowe (min. 60% ekstraktu): 1 puszka (400 ml)
  • sok z limonki: z 1 sztuki

Potrzebne akcesoria

  • szeroki durszlak
  • duża patelnia z wysokimi brzegami lub wok
  • drewniana łyżka
  • nóż i deska do krojenia
  • miska na puste muszle

Przepis krok po kroku

  1. Oczyść mule
    Przełóż świeże małże do durszlaka i umieść w zlewie. Usuń ewentualne bysiory (włókna) i norośla. Przepłucz dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Odrzuć muszle połamane lub otwarte.

  2. Przygotuj składniki
    Pokrój czosnek i imbir w plasterki. Posiekaj szczypiorek oraz chili (jeśli wolisz mniej ostre danie, dodaj mniej papryczki). Przygotuj sok z limonki oraz otwórz puszkę mleka kokosowego.

  3. Podsmaż przyprawy
    Rozgrzej dużą patelnię lub wok i rozpuść 3 łyżki masła klarowanego. Dodaj szczypiorek, imbir, czosnek i chili. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, mieszając.

  4. Dodaj mleczko kokosowe
    Wlej całą puszkę mleka kokosowego do patelni. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. (Opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej.)

  5. Wrzuć mule i gotuj
    Dodaj przygotowane małże oraz sok z jednej limonki. Gotuj przez 4–6 minut na średnim ogniu, aż wszystkie muszle się otworzą. Delikatnie mieszaj w trakcie gotowania.

  6. Zakończ i udekoruj
    Po ugotowaniu możesz posypać danie świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Usuń nieotwarte muszle.

Propozycja podania

  • Serwuj z ugotowanym makaronem ryżowym lub tagliatelle.
  • Świetnie smakują również z chrupiącą bagietką, którą można maczać w aromatycznym sosie kokosowym.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej w głębokich talerzach lub miseczkach.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 80 kcal / 100 g
  • Dieta: bezglutenowa
  • Całkowita waga dania: 1500 g (wraz z muszlami)

Przewijanie do góry