Przepis na pieczone buraczki | Ania Gotuje

Przepis na pieczone buraczki

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 1 godzina 30 minut

Składniki

  • buraki – kilka sztuk o zbliżonej wielkości

Potrzebne akcesoria

  • Naczynie żaroodporne z pokrywką – szklane, ceramiczne lub żeliwne
  • (Opcjonalnie) blaszka piekarnikowa lub folia aluminiowa – jeśli naczynie nie ma pokrywki
  • Ręcznik papierowy – do osuszenia buraków
  • Widelec lub szpikulec – do sprawdzenia miękkości
  • Rękawiczki lateksowe – do obierania buraków
  • Mały nożyk – do usunięcia końcówek

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj buraki
    Wybierz zdrowe, nieuszkodzone buraki o podobnej wielkości. Umyj je dokładnie pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj końcówek.

  2. Ułóż w naczyniu
    Włóż buraki do naczynia żaroodpornego. Przykryj je pokrywką lub – jeśli jej nie masz – użyj blaszki piekarnikowej lub folii aluminiowej.

  3. Pieczenie
    Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół). Umieść je na środkowej półce. Piecz przez 60–90 minut, w zależności od wielkości buraków.

  4. Sprawdź miękkość
    Po godzinie bardzo ostrożnie uchyl przykrywkę (uważaj na gorącą parę). Wbij widelec lub szpikulec w największego buraka – jeśli wchodzi bez oporu, buraki są gotowe.

  5. Studzenie i obieranie
    Wyjmij buraki z piekarnika i pozostaw na kilka minut do przestudzenia. Załóż rękawiczki i obierz buraki – skórka powinna łatwo schodzić. Odetnij końcówki małym nożykiem.
    Alternatywnie: zalej gorące buraki zimną wodą i obierz od razu, bez czekania na przestudzenie.

Propozycja podania

  • Pokrojone w plastry z fetą i rukolą
  • Startowane z chrzanem jako dodatek do obiadu
  • Jako baza do pasty kanapkowej
  • W sałatkach z dodatkiem orzechów i sera koziego

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 52 kcal / 100 g
  • Węglowodany: 11 g / 100 g
    • w tym cukry: 8 g / 100 g
  • Białko: 2 g / 100 g
  • Tłuszcze: 0 g / 100 g

Przewijanie do góry