Przepis na pieczone gruszki | Ania Gotuje

Przepis na pieczone gruszki

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 20 minut
  • Pieczenie: 25 minut

Składniki

  • gruszki (najlepiej odmiana Konferencja): 3 sztuki (do 1 kg)
  • ser pleśniowy (np. Gorgonzola Dolce): 100 g
  • orzechy włoskie lub pekan: 50 g
  • roszponka, rukiew wodna lub miks sałat: 80 g
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka (do smarowania gruszek)

Dressing:

  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • sok z cytryny: 3 łyżki
  • miód: 1 łyżeczka
  • sól: 1/3 płaskiej łyżeczki
  • pieprz: 1/4 płaskiej łyżeczki

Potrzebne akcesoria

  • blacha do pieczenia
  • mała łyżeczka lub łyżka do wydrążania melona
  • pędzelek kuchenny
  • piekarnik z funkcją góra/dół (opcjonalnie grillowanie od góry)
  • miseczka do przygotowania dressingu

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj gruszki

    • Umyj i osusz 3 gruszki. Przekrój je wzdłuż na pół.
    • Za pomocą małej łyżeczki lub łyżki do melona usuń gniazda nasienne, tworząc nieco większe zagłębienia na farsz.
  2. Ułóż gruszki na blasze

    • Połówki gruszek ułóż na blasze przecięciem do góry – bez papieru do pieczenia.
    • Posmaruj odkryty miąższ gruszek 1 łyżką oliwy, używając pędzelka kuchennego.
  3. Nadziewanie gruszek

    • Podziel równomiernie 100 g sera pleśniowego i umieść go w zagłębieniach każdej połówki.
    • Do każdej gruszki dodaj po kilka kawałków orzechów (łącznie 50 g), lekko wciskając je w ser.
  4. Pieczenie

    • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra/dół), najlepiej na środkowy poziom.
    • Piecz przez około 25 minut, obserwując, by orzechy się nie przypaliły. Pod koniec możesz włączyć opcję grillowania na krótko, jeśli chcesz uzyskać lekko przypieczony wierzch.
  5. Przygotuj dressing

    • W miseczce dokładnie wymieszaj: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę miodu, 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

Propozycja podania

  • Podawaj gruszki od razu po wyjęciu z piekarnika lub lekko przestudzone.
  • Ułóż je na porcji roszponki, rukwi wodnej lub mieszanki młodych sałat.
  • Polej całość przygotowanym dressingiem.
  • Idealnym dodatkiem będzie świeża bagietka lub ulubione pieczywo serwowane osobno.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 167 kcal / 100 g
  • Węglowodany: 14 g / 100 g
    • w tym cukry: 9 g
  • Białko: 3 g / 100 g
  • Tłuszcze: 11 g / 100 g

Przewijanie do góry