Czas przygotowania
- Przygotowanie: 20 minut
- Pieczenie: 25 minut
Składniki
- gruszki (najlepiej odmiana Konferencja): 3 sztuki (do 1 kg)
- ser pleśniowy (np. Gorgonzola Dolce): 100 g
- orzechy włoskie lub pekan: 50 g
- roszponka, rukiew wodna lub miks sałat: 80 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka (do smarowania gruszek)
Dressing:
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sok z cytryny: 3 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- sól: 1/3 płaskiej łyżeczki
- pieprz: 1/4 płaskiej łyżeczki
Potrzebne akcesoria
- blacha do pieczenia
- mała łyżeczka lub łyżka do wydrążania melona
- pędzelek kuchenny
- piekarnik z funkcją góra/dół (opcjonalnie grillowanie od góry)
- miseczka do przygotowania dressingu
Przepis krok po kroku
Przygotuj gruszki
- Umyj i osusz 3 gruszki. Przekrój je wzdłuż na pół.
- Za pomocą małej łyżeczki lub łyżki do melona usuń gniazda nasienne, tworząc nieco większe zagłębienia na farsz.
Ułóż gruszki na blasze
- Połówki gruszek ułóż na blasze przecięciem do góry – bez papieru do pieczenia.
- Posmaruj odkryty miąższ gruszek 1 łyżką oliwy, używając pędzelka kuchennego.
Nadziewanie gruszek
- Podziel równomiernie 100 g sera pleśniowego i umieść go w zagłębieniach każdej połówki.
- Do każdej gruszki dodaj po kilka kawałków orzechów (łącznie 50 g), lekko wciskając je w ser.
Pieczenie
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra/dół), najlepiej na środkowy poziom.
- Piecz przez około 25 minut, obserwując, by orzechy się nie przypaliły. Pod koniec możesz włączyć opcję grillowania na krótko, jeśli chcesz uzyskać lekko przypieczony wierzch.
Przygotuj dressing
- W miseczce dokładnie wymieszaj: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę miodu, 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Propozycja podania
- Podawaj gruszki od razu po wyjęciu z piekarnika lub lekko przestudzone.
- Ułóż je na porcji roszponki, rukwi wodnej lub mieszanki młodych sałat.
- Polej całość przygotowanym dressingiem.
- Idealnym dodatkiem będzie świeża bagietka lub ulubione pieczywo serwowane osobno.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 167 kcal / 100 g
- Węglowodany: 14 g / 100 g
- w tym cukry: 9 g
- Białko: 3 g / 100 g
- Tłuszcze: 11 g / 100 g