Czas przygotowania
- Przygotowanie: 10 minut
- Smażenie: 15 minut
Składniki
- pierś z kaczki (duża, ok. 500 g)
- czerwona papryka: 1 szt.
- pieprz cytrynowy: szczypta
Dodatki:
- sałata karbowana lub mieszanka sałat
- świeże truskawki
- świeża mięta
- ryż (opcjonalnie, jako dodatek)
Potrzebne akcesoria
- patelnia (najlepiej z grubym dnem)
- nóż kuchenny
- deska do krojenia
- ręcznik papierowy
- talerz do odpoczynku mięsa
- folia aluminiowa (opcjonalnie, do przykrycia mięsa)
- garnek do gotowania ryżu (jeśli używasz)
Przepis krok po kroku
Przygotuj pierś z kaczki
Wyjmij mięso z lodówki wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie opłucz pierś pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.Rozpocznij smażenie
Umieść obie połówki piersi skórą do dołu na zimnej patelni. Włącz palnik na moc nieco wyższą niż średnia. Smaż przez 10 minut, aż zacznie wytapiać się tłuszcz i skórka się zarumieni.Obsmaż z drugiej strony
Przewróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze przez 5 minut.Odstaw mięso
Gotowe piersi przełóż na talerz, oprósz pieprzem cytrynowym i przykryj lekko folią aluminiową. Odstaw na kilka minut, by odpoczęły.Podsmaż paprykę
Pokrój paprykę w dowolne kawałki i wrzuć na patelnię z pozostałym tłuszczem z kaczki. Smaż przez około 2 minuty, mieszając.Skomponuj danie
Na talerzach rozłóż liście sałaty. Na sałacie ułóż pokrojoną pierś z kaczki, polej ją sokiem, który zebrał się podczas odpoczynku. Na wierzch połóż podsmażoną paprykę. Obok ułóż świeże truskawki i listki mięty. Możesz także dodać porcję ugotowanego ryżu.
Propozycja podania
- Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
- Świetnie komponuje się z lekką sałatką z truskawek i mięty oraz porcją białego ryżu.
- Dla eleganckiego efektu można udekorować talerz dodatkowymi listkami mięty i skropić całość sosem balsamicznym.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: ok. 240 kcal / 100 g
- Białko: 18 g / 100 g
- Tłuszcze: 17 g / 100 g
- Węglowodany: 3 g / 100 g