Czas przygotowania
- Przygotowanie: 30 minut
- Smażenie: 40 minut
Składniki
- burak (średni): 1 sztuka
- mleko: 2 pełne szklanki
- jajka (średnie): 5 sztuk
- masło: 2 pełne łyżki
- mąka pszenna: 2 szklanki
Potrzebne akcesoria
- Tarka o drobnych oczkach
- Rondelek
- Miska
- Blender
- Patelnia do naleśników (średnica ok. 22 cm)
- Chochla
- Płaska łopatka do przewracania
- Bawełniana ściereczka
Przepis krok po kroku
Przygotuj buraka
Obierz buraka i zetrzyj go na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do rondelka.Gotuj buraczaną papkę
Wlej do rondelka 1 szklankę mleka, wymieszaj z tartym burakiem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy przez 10 minut.Dodaj masło i mleko
Po ugotowaniu zdejmij rondelek z ognia, dodaj 2 łyżki masła i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej drugą szklankę mleka i dokładnie połącz.Zmiksuj ciasto
Przelej zawartość rondla do miski. Dodaj 2 szklanki mąki pszennej oraz 5 jajek. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.Rozgrzej patelnię
Dobrze nagrzej patelnię przeznaczoną do naleśników. Przed pierwszym smażeniem nie musisz jej natłuszczać – masło dodane do ciasta zapobiegnie przywieraniu.Smaż naleśniki
Zamieszaj ciasto, odmierz porcję chochlą i rozprowadź cienką warstwę na patelni. Smaż pierwszy naleśnik na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zmniejsz moc palnika i smaż kolejne naleśniki po 1 minucie z każdej strony.Zachowaj elastyczność
Aby naleśniki nie wyschły, przykrywaj gotowe sztuki bawełnianą ściereczką.
Propozycja podania
- Podawaj na słodko – z białym serem, cukrem i wanilią.
- Po nałożeniu nadzienia warto naleśniki jeszcze raz podsmażyć – zyskają intensywnie czerwony kolor i chrupiącą strukturę.
Wartości odżywcze
- Liczba porcji: do 16 sztuk
- Wartość energetyczna (szacunkowa): ok. 120–140 kcal / 1 naleśnik
- Zawartość białka: ok. 4–5 g / 1 naleśnik
- Tłuszcze: ok. 5–6 g / 1 naleśnik
- Węglowodany: ok. 15–18 g / 1 naleśnik