Czas przygotowania
- Przygotowanie: 20 minut
- Marynowanie: minimum 12 godzin
- Grillowanie: 20 minut
Składniki
- skrzydełka z kurczaka: 1 kg (ok. 8 sztuk)
- czosnek: 4 ząbki
- miód: 1 łyżka
- sos sojowy: 3 łyżki
- olej: 3 łyżki
- przyprawy:
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- ostra papryka: 1 łyżeczka
- pieprz: 1/2 łyżeczki
Potrzebne akcesoria
- Grill (węglowy, gazowy lub elektryczny)
- Miska do marynowania
- Praska do czosnku
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Ręczniki papierowe
- Folia spożywcza
- Szczypce do obracania mięsa na grillu
Przepis krok po kroku
Przygotuj marynatę
Obierz 4 ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. W miseczce połącz czosnek z 1 łyżką miodu, 3 łyżkami sosu sojowego, 3 łyżkami oleju, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką ostrej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.Oczyść skrzydełka
Umyj 1 kg skrzydełek z kurczaka pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij najcieńszą końcówkę każdego skrzydełka (część z chrząstką i skórą), która nie będzie potrzebna do grillowania.Zamarynuj mięso
Umieść skrzydełka w dużej misce i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całą powierzchnię mięsa. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na 12 godzin.Przygotuj grill
Na około 30 minut przed grillowaniem wyjmij skrzydełka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzej grill do temperatury 220–250°C. Upewnij się, że ruszt jest dobrze nagrzany.Grilluj skrzydełka
Ułóż skrzydełka na ruszcie i grilluj przez około 20 minut, przewracając co kilka minut, aby równomiernie się przypiekły. Możesz przemieszczać je po ruszcie, by wszystkie kawałki były równomiernie wypieczone.Zdejmij z grilla i podawaj
Po upieczeniu zdejmij skrzydełka z grilla i podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące i soczyste.
Propozycja podania
- Skrzydełka najlepiej smakują z świeżymi surówkami, np. z kapusty pekińskiej, marchewki lub ogórków małosolnych.
- Świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami lub grillowaną kukurydzą.
- Można podać z domowym sosem czosnkowym lub pikantnym dipem.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 230 kcal / 100 g
- Białko: 23 g / 100 g
- Tłuszcze: 15 g / 100 g
- Węglowodany: 1 g / 100 g
- w tym cukry: 1 g / 100 g
Dieta: bezglutenowa