Biszkopt kawowy

CZAS PRZYGOTOWANIA
1h 30 minut
ILOŚĆ PORCJI
Fi25
KATEGORIA
Biszkopt
Biszkopt kawowy

Opis

Prosty przepis na wilgotny i puszysty biszkopt kawowy. Robię go od kilku lat i zawsze wychodzi!

Składniki

8
szt.
jajek
rozmiar L
130
g
cukru kryształu
120
g
mąki tortowej
typ 450
50
g
ciemnego kakao
60
g
roztopionego masła
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
n.p. Saracino

Przygotowanie

Jak przygotować: Biszkopt kawowy

Jak zrobić biszkopt kawowy

  1. Nastawiam piekarnik na 170st C. Wykładam dno tortownicy papierem. 
  2. Do miski przesiewam mąkę z kakao i proszkiem.
  3. Roztapiam masło w małym rondelku.
  4. Do misy mixera wbijam jajka, cukier, wanilie i extrakt kawowy. Mieszam wszystko lekko rózgą i ustawiam miskę na garnku z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody).
  5. Masę zaczynam energicznie ubijać rózgą lub ręcznym mikserem do momentu aż cukier się rozpuści, masa lekko ubije i ogrzeje. Trwa to od 2-3 min.
  6. Następnie wkładam misę do miksera i ubijam na najwyższych obrotach przez 8-10 min, aż masa zgęstnieje i zwielokrotni objętość.
  7. Gdy masa jajeczna jest ubita wlewam małym strumieniem masło, gdy sie już wymiesza zmniejszam obroty na minimum i wsypuję mąkę na 2-3 razy, mieszam tylko do lekkiego wmieszania z masą. Wyłączam mikser i mieszam jeszcze szpatułką kilka razy.
  8. Wylewam masę do tortownicy i stukam delikatnie o blat aby usunąć nadmiar powietrza.
  9. Wstawiam do piekarnika na około 40-45 min lub do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu upuszczam foremkę z biszkoptem kawowym na podłogę z wysokości około 30cm.  

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki lecz został troszkę przeze mnie zmieniony. Jajka ubijam chwilkę nad parą zamiast używać podgrzanych. Obniżyłam ilość mąki i cukru, dodałam ekstrakt kawowy Saracinio. Biszkopt wychodzi bardziej wilgotny i puszysty. Robię go od kilku lat i zawsze wychodzi 🙂

Zobacz mój profil

Tagi

Galeria Zdjęć

Podoba Ci się? Podziel się!

Dodaj komentarz

Najlepsza szkoła online

Reklama

Grupa na Facebook