Jak zrobić biszkopt kawowy
- Nastawiam piekarnik na 170st C. Wykładam dno tortownicy papierem.
- Do miski przesiewam mąkę z kakao i proszkiem.
- Roztapiam masło w małym rondelku.
- Do misy mixera wbijam jajka, cukier, wanilie i extrakt kawowy. Mieszam wszystko lekko rózgą i ustawiam miskę na garnku z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody).
- Masę zaczynam energicznie ubijać rózgą lub ręcznym mikserem do momentu aż cukier się rozpuści, masa lekko ubije i ogrzeje. Trwa to od 2-3 min.
- Następnie wkładam misę do miksera i ubijam na najwyższych obrotach przez 8-10 min, aż masa zgęstnieje i zwielokrotni objętość.
- Gdy masa jajeczna jest ubita wlewam małym strumieniem masło, gdy sie już wymiesza zmniejszam obroty na minimum i wsypuję mąkę na 2-3 razy, mieszam tylko do lekkiego wmieszania z masą. Wyłączam mikser i mieszam jeszcze szpatułką kilka razy.
- Wylewam masę do tortownicy i stukam delikatnie o blat aby usunąć nadmiar powietrza.
- Wstawiam do piekarnika na około 40-45 min lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu upuszczam foremkę z biszkoptem kawowym na podłogę z wysokości około 30cm.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki lecz został troszkę przeze mnie zmieniony. Jajka ubijam chwilkę nad parą zamiast używać podgrzanych. Obniżyłam ilość mąki i cukru, dodałam ekstrakt kawowy Saracinio. Biszkopt wychodzi bardziej wilgotny i puszysty. Robię go od kilku lat i zawsze wychodzi 🙂
Zobacz mój profil!