Jak zrobić roladę bezową
- Białka na roladę bezową (nie muszą być w temp pokojowej) wlewamy do wysokiej misy, wsypujemy cukier od razu cały i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż masa będzie bardzo sztywna. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mikserem na niższych obrotach mieszamy przez chwilę.
- Blachę (ja mam Dorosiową 40x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy bezę na papierze, zachowując ok 2 cm wolnej przestrzeni na końcach wokół (bez mocno urośnie na całość blaszki) i możemy posypać płatkami migdałów.
- Roladę bezową wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 165 stopni C, na środkowy poziom i w termoobiegu pieczemy przez 30 minut (otwieram zawsze piekarnik i sprawdzam delikatnie, czy na wierzchu jest delikatna, chrupiąca warstwa, nie może być miękka, wtedy musimy dłużej piec).
- Gdy beza już jest upieczona wyciągamy blachę z piekarnika, nakładamy na nią ręcznik bawełniany (ściereczkę), chwytamy za kawałek papieru i obracamy szybkim ruchem na drugą stronę.
- Delikatnie zwijamy ciepłą roladę bezową w rulon (razem z papierem do pieczenia) i odstawiamy do ostudzenia.
- W tym czasie ubijamy litr śmietany 36% na sztywno z cukrem pudrem i fixami, lub robimy krem śmietankowy na bazie śmietany i mascarpone. Odkładamy trochę w rękawie do dekoracji.
- Przygotowujemy owoce, myjemy, kroimy drobno.
- Gdy beza jest już zimna odwijamy ręcznik (beza będzie leżała dalej na ręczniku), odklejamy papier do pieczenia, nakładamy na bezę śmietanę i rozkładamy owoce, delikatnie wciskając je w śmietanę.
- Zwijamy bezę delikatnie na ręczniku i przenosimy na podkład/tackę. Dekorujemy resztą śmietany w rękawie i owocami. Nasza rolada bezowa jest gotowa!
Rolada bezowa to super alternatywa do Bezy Pavlova.