Rolada bezowa

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 11-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 10 lat, od 7 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych oraz szkoleń, „Torty Shine”, w Rybniku. Od kilku lat ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej. Od 2021 roku szkoleniowiec, przekazuje swoją wiedzę zebraną w ciągu wielu lat na rynku. „Królowa Śmietany” i Mistrz Organizacji.
CZAS PRZYGOTOWANIA
2h
ILOŚĆ PORCJI
~12
KATEGORIA
Beza
Rolada bezowa

Opis

Rolada bezowa to szybki deser, który będzie hitem na każdej imprezie. Można go modyfikować poprzez dodanie różnego rodzaju owoców czy bakalii. Super alternatywa do Bezy Pavlova.

Składniki

Beza

6-8
szt.
jajek
rozmiar L
3/4
szklanki
cukru
2 płaskie
łyżki
mąki ziemniaczanej
1
garść
płatków migdałów do posypania

Krem

1
L
śmietany 36%
150-250
g
świeżych owoców
(truskawki, maliny, borówki, banany itp.)
1/3
szklanki
cukru pudru
30
g
fixów do śmietany
(3 saszetki)

Przygotowanie

Jak przygotować: Rolada bezowa

Jak zrobić roladę bezową

  1. Białka na roladę bezową (nie muszą być w temp pokojowej) wlewamy do wysokiej misy, wsypujemy cukier od razu cały i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż masa będzie bardzo sztywna. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mikserem na niższych obrotach mieszamy przez chwilę.
  2. Blachę (ja mam Dorosiową 40x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy bezę na papierze, zachowując ok 2 cm wolnej przestrzeni na końcach wokół (bez mocno urośnie na całość blaszki) i możemy posypać płatkami migdałów.
  3. Roladę bezową wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 165 stopni C, na środkowy poziom i w termoobiegu pieczemy przez 30 minut (otwieram zawsze piekarnik i sprawdzam delikatnie, czy na wierzchu jest delikatna, chrupiąca warstwa, nie może być miękka, wtedy musimy dłużej piec).
  4. Gdy beza już jest upieczona wyciągamy blachę z piekarnika, nakładamy na nią ręcznik bawełniany (ściereczkę), chwytamy za kawałek papieru i obracamy szybkim ruchem na drugą stronę.
  5. Delikatnie zwijamy ciepłą roladę bezową w rulon (razem z papierem do pieczenia) i odstawiamy do ostudzenia.
  6. W tym czasie ubijamy litr śmietany 36% na sztywno z cukrem pudrem i fixami, lub robimy krem śmietankowy na bazie śmietany i mascarpone. Odkładamy trochę w rękawie do dekoracji.
  7. Przygotowujemy owoce, myjemy, kroimy drobno.
  8. Gdy beza jest już zimna odwijamy ręcznik (beza będzie leżała dalej na ręczniku), odklejamy papier do pieczenia, nakładamy na bezę śmietanę i rozkładamy owoce, delikatnie wciskając je w śmietanę.
  9. Zwijamy bezę delikatnie na ręczniku i przenosimy na podkład/tackę. Dekorujemy resztą śmietany w rękawie i owocami. Nasza rolada bezowa jest gotowa!

 

Rolada bezowa to super alternatywa do Bezy Pavlova.

Tagi

Galeria Zdjęć

Podoba Ci się? Podziel się!

Dodaj komentarz

Najlepsza szkoła online

Reklama

Grupa na Facebook