Jak zrobić serniczki kokosowe?
Spód:
Ciastka blendujemy i rozsypujemy do pucharków po około czubatej łyżeczce. Zostawiamy kilka łyżek do dekoracji.
W wersji sernikowej ciastka mieszam z rozpuszczonym i wystudzonym masłem uklepuje na dnie rantu uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia i folią spożywczą i wkładam do lodówki.
Masa serowa:
Przygotowuję galaretki: 500 ml wody zagotowuje, zdejmuje z gazu lub wlewam z czajnika do garnka i dodaje 5 galaretek kokosowych dokładnie mieszam i odstawiam.
Następnie wszystkie składniki W TEMPERATURZE POKOJOWEJ wrzucam do blendera kielichowego – twaróg, jogurt naturalny, mleko skondensowane, wiórki kokosowe, cukier kokosowy i blenduję krótko do jednolitej konsystencji. Dodaję lekko przestudzoną galaretkę (dzięki temu, że składniki były w temperaturze pokojowej nic się nie stanie gdy wlejemy gorącą galaretkę) do kielicha blendera i dalej blenduję wszystko razem.
Następnie od razu rozlewam do pucharków, rozsypuję resztę zblendowanych ciastek oraz płatki kokosowe do dekoracji. Wkładam do lodówki na około 3h i gotowe!
*Jeśli robię wersję sernikową to wylewam na kruchy schłodzony spód i do lodówki na około 6h.
Ważne:
Pamiętajcie aby dobrze zabezpieczyć rant folią spożywczą przed wylaniem masy.
Przepis ten można modyfikować pod różne owoce sezonowe i na przykład dodać galaretkę truskawkową i do tego na wierzch mus truskawkowy. Już nie długo będę robić wersję z wiśniami, niech tylko dobrze się sezon rozkręci 🙂
Uwielbiam ten przepis, bo za każdym razem go modyfikuję pod to na co mam chęć. Można do środka dorzucić owoce czy orzechy. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!
Serniczki kokosowe w pucharkach są idealne na słodki stół! Mam nadzieję, że Wam się spodoba i będzie go wykorzystywać. Smacznego!