Serniczki kokosowe

Jestem cukiernikiem z zamiłowania. Kocham jeść a jeszcze bardziej karmić innych! Piekę przez pół swojego życia, zawsze marzyłam o własnej cukierni i po części już to zrealizowałam. Kocham to co robię i moja pasja stała się największą i najsłodszą pracą. Dopełnieniem marzeń stało się byciem ambasadorem marki Dorosiowe Ranty. Tworzę nie tylko torty, ale też dekoracje tortowe, toppery jadalne i nie jadalne, słodkie stoły, wydruki jadalne, opłatki na tort oraz figurki. z masy cukrowej. Po więcej zapraszam do galerii, na IG oraz Fb.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ILOŚĆ PORCJI
26 sztuk
KATEGORIA
Sernik
Serniczki kokosowe

Opis

Szybki przepis na serniczki kokosowe! Przepis ten to doskonała baza pod własne ulubione smaki. Serniczek kokosowy jest lekki, puszysty jak chmurka i do tego nie ma wyczuwalnego twarogu, choć to on stanowi bazę przepisu. Idealnie nadaje się na słodki stół!

Składniki

Kruchy spód:

Ciastka kokosowe 2 opakowania po 140 g (ja używam z biedronki bez cukru. W wersji do rantu dodaje 70 g rozpuszczonego i wystudzonego masła, żeby spód był zwarty.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu mielonego z wiaderka (smak neutralny)
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (używam Bakoma gęsty)
  • 250 g mleka skondesowanego
  • 1 opakowanie cukru kokosowego (można pominąć – kupuję go w Kauflandzie – wygląda podobnie jak cukier waniliowy)
  • Wiórki kokosowe – dwie wielkie garści
  • 5 galaretek o smaku wody kokosowej (są w Biedronce, Lidlu i Kauflandzie – są one do przygotowania na 375 ml wody. Daję ich aż 5 żeby smak był intensywny, w przypadku innych smaków galaretek wystarczą 2 galaretki na 300 ml wody)
  • 500 ml wody
  • Płatki kokosowe do dekoracji

Jak przygotować: Serniczki kokosowe

Jak zrobić serniczki kokosowe?

Spód:
Ciastka blendujemy i rozsypujemy do pucharków po około czubatej łyżeczce. Zostawiamy kilka łyżek do dekoracji.
W wersji sernikowej ciastka mieszam z rozpuszczonym i wystudzonym masłem uklepuje na dnie rantu uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia i folią spożywczą i wkładam do lodówki.
Nadzienie:
Przygotowuję galaretki: 500 ml wody zagotowuje, zdejmuje z gazu lub wlewam z czajnika do garnka i dodaje 5 galaretek kokosowych dokładnie mieszam i odstawiam.
Następnie wszystkie składniki W TEMPERATURZE POKOJOWEJ wrzucam do blendera kielichowego – twaróg, jogurt naturalny, mleko skondensowane, wiórki kokosowe, cukier kokosowy i blenduję krótko do jednolitej konsystencji. Dodaję lekko przestudzoną galaretkę (dzięki temu, że składniki były w temperaturze pokojowej nic się nie stanie gdy wlejemy gorącą galaretkę) do kielicha blendera i dalej blenduję wszystko razem.
Następnie od razu rozlewam do pucharków, rozsypuję resztę zblendowanych ciastek oraz płatki kokosowe do dekoracji. Wkładam do lodówki na około 3h i gotowe!
*Jeśli robię wersję sernikową to wylewam na kruchy schłodzony spód i do lodówki na około 6h.
Ważne:
Pamiętajcie aby dobrze zabezpieczyć rant folią spożywczą przed wylaniem masy.
Przepis ten można modyfikować pod różne owoce sezonowe i na przykład dodać galaretkę truskawkową i do tego na wierzch mus truskawkowy. Już nie długo będę robić wersję z wiśniami, niech tylko dobrze się sezon rozkręci 🙂
Uwielbiam ten przepis, bo za każdym razem go modyfikuję pod to na co mam chęć. Można do środka dorzucić owoce czy orzechy. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!
Serniczki kokosowe w pucharkach są idealne na słodki stół! Mam nadzieję, że Wam się spodoba i będzie go wykorzystywać. Smacznego!

Tagi

Galeria Zdjęć

Podoba Ci się? Podziel się!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Dodaj komentarz

Najlepsza szkoła online

Reklama

Grupa na Facebook