Przepis na rosół z kury | Ania Gotuje

Przepis na rosół z kury

Czas przygotowania

  • Przygotowanie składników: 20 minut
  • Gotowanie: 1 godzina 30 minut (dla kurczaka) lub do 3 godzin (dla kury)

Składniki

  • kura lub kurczak (ok. 1,5 kg)
  • marchew: 2 duże sztuki (400 g)
  • pietruszka (korzeń): 1 sztuka (100 g)
  • cebula: 1 średnia (130 g)
  • por: 1/2 sztuki (100 g)
  • seler (korzeń): 1/4 dużego (150 g)
  • czosnek: 2 duże ząbki
  • woda: 2 litry
  • natka pietruszki i/lub świeży lubczyk: garść
  • przyprawy:
    • liście laurowe: 2 sztuki
    • ziele angielskie: 3 ziarna
    • pieprz czarny (ziarna): 1 łyżeczka
    • sól: 2 łyżeczki

Potrzebne akcesoria

  • garnek o pojemności min. 4 litry
  • deska do krojenia i nóż
  • obieraczka do warzyw
  • sitko metalowe
  • patelnia (do opiekania cebuli)
  • chochla
  • miska lub salaterka
  • przykrywka do garnka

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj mięso
    Oczyść kurczaka lub kurę z nadmiaru tłuszczu oraz usuń kuper. Możesz wcześniej namoczyć mięso przez 2 godziny w zimnej wodzie.

  2. Zaparz mięso
    Zagotuj 2 litry wody w dużym garnku. Włóż mięso do wrzątku i ponownie zagotuj. Po 2 minutach od zagotowania odlej wodę – usuniesz w ten sposób szumowiny.

  3. Dodaj warzywa i przyprawy
    Obierz marchew, pietruszkę i cebulę. Marchew przekrój na pół, pietruszkę pozostaw w całości, por przetnij wzdłuż, a seler dokładnie umyj.
    Cebulę przekrój na pół i opiecz na suchej patelni lub nad palnikiem do zarumienienia.
    Umieść wszystkie warzywa oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) w garnku z mięsem. Wlej 2 litry świeżej, zimnej wody.

  4. Gotuj rosół
    Przykryj garnek i zagotuj zawartość. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu – rosół powinien tylko lekko „mrugać”.

    • Jeśli używasz kurczaka: gotuj przez 1 godzinę
    • Jeśli używasz kury: gotuj przez 2–3 godziny (w tym przypadku możesz dolać dodatkowe 500 ml wody)
  5. Dodaj czosnek i zioła
    Po zakończeniu gotowania dodaj 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz świeży lubczyk (jeśli masz). Wsyp 2 łyżeczki soli. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

  6. Odcedź rosół
    Wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Przelej rosół przez metalowe sitko do drugiego garnka. Powinno wyjść około 2 litrów czystego wywaru.

  7. Dopraw do smaku
    Spróbuj rosołu i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Propozycja podania

  • Podawaj gorący z dodatkiem:
    • makaronu (np. nitki, zacierki, kluski lane)
    • plasterków ugotowanej marchewki
    • świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • Dla osób na diecie bezglutenowej sprawdzi się np. makaron ryżowy.
  • Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do farszu, past lub sałatek.

Wartości odżywcze

W 100 ml rosołu:

  • Kalorie: 39 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 3 g
  • Węglowodany: 1 g
  • Cukry: 1 g
  • Dieta: bezglutenowa

Przewijanie do góry