Przepis na sałatka śledziowa z ziemniakami | Ania Gotuje

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Chłodzenie: 1 godzina

Składniki

  • filety śledziowe z zalewy lub oleju: 4 płaty
  • ugotowane ziemniaki (średnie): 4 sztuki
  • cebulki dymki ze szczypiorem: 3 sztuki
  • olej rzepakowy: 4 łyżki
  • pieprz: do smaku

Potrzebne akcesoria

  • Deska do krojenia
  • Ostry nóż
  • Miska do mieszania
  • Salaterka
  • Ręcznik papierowy
  • Łyżka do mieszania
  • Folia spożywcza lub przykrywka do miski
  • Lodówka

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj śledzie
    Wyjmij filety śledziowe z zalewy lub oleju.

    • Jeśli preferujesz intensywniejszy smak, opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
    • Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, namocz śledzie w zimnej wodzie przez 1–3 godziny, następnie osusz.
      Pokrój śledzie na paski o szerokości około 2 cm.
  2. Pokrój ziemniaki
    Ugotowane wcześniej ziemniaki (w osolonej wodzie) pokrój w kostkę — najlepiej, by wielkość kawałków była zbliżona do śledzi.

  3. Posiekaj dymkę
    Cebulki dymki wraz ze szczypiorem drobno posiekaj.

  4. Wymieszaj składniki
    W dużej misce połącz śledzie, ziemniaki i posiekaną dymkę.
    Alternatywnie możesz ułożyć warstwami: najpierw śledzie, potem ziemniaki i na wierzchu szczypior.

  5. Dodaj olej
    Polej całość 4 łyżkami oleju rzepakowego.
    Dla urozmaicenia możesz zamienić 1 łyżkę rzepakowego na lniany (proporcja 3:1).

  6. Odstaw do lodówki
    Przykryj sałatkę i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

  7. Dopraw przed podaniem
    Tuż przed serwowaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Propozycja podania

  • Podawaj schłodzoną, jako przystawkę lub danie główne.
  • Doskonale komponuje się z kromką żytniego chleba lub jako dodatek do dań świątecznych.
  • Można udekorować świeżym szczypiorkiem lub plasterkami ogórka kiszonego.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: ok. 180 kcal / 100 g
  • Białko: 8 g / 100 g
  • Tłuszcze: 10 g / 100 g
  • Węglowodany: 14 g / 100 g

Przewijanie do góry