Przepis na sałatka z brokułem | Ania Gotuje

Przepis na sałatkę z brokułem

Czas przygotowania

  • Przygotowanie składników: 10 minut
  • Gotowanie brokuła: 10 minut
  • Gotowanie jajek: 10 minut
  • Całkowity czas: 20 minut

Składniki

  • brokuł (duży): 1 sztuka (ok. 600 g)
  • jajka (duże): 4 sztuki
  • pomidorki cherry: 200 g

Sos czosnkowy:

  • majonez: 1 łyżka
  • jogurt naturalny: 3 łyżki
  • czosnek: 1 mały ząbek
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • sól: szczypta

Przyprawy i zioła:

  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • natka pietruszki: garść, drobno posiekana

Potrzebne akcesoria

  • średni garnek z pokrywką
  • durszlak
  • miska lub półmisek do podania
  • deska do krojenia
  • nóż kuchenny
  • miseczka do sosu
  • praska do czosnku (opcjonalnie)
  • łyżka i widelec

Przepis krok po kroku

  1. Ugotuj brokuła

    • Umyj dokładnie brokuł pod zimną wodą.
    • Oddziel różyczki od łodygi (głąb można wyrzucić).
    • W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli.
    • Włóż różyczki brokuła, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 8–10 minut, aż będą miękkie.
    • Odcedź brokuły i przełóż do salaterki do przestudzenia.
  2. Ugotuj jajka

    • Włóż jajka do garnka z zimną wodą.
    • Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut.
    • Po ugotowaniu zalej zimną wodą i lekko obij skorupki.
    • Obierz jajka i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj pomidory

    • Umyj pomidorki cherry.
    • Pokrój je na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości.
  4. Zrób sos czosnkowy

    • W miseczce wymieszaj: 1 łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, przeciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli.
    • Jeśli lubisz intensywniejszy smak, dodaj więcej czosnku.
  5. Złóż sałatkę

    • W misce lub na półmisku ułóż różyczki brokuła.
    • Pokrój jajka na ćwiartki i rozłóż na brokule.
    • Dodaj pokrojone pomidorki.
    • Polej wszystko przygotowanym sosem czosnkowym.
    • Posyp posiekaną natką pietruszki.
    • Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Propozycja podania

  • Podawaj jako lekką kolację, lunch lub dodatek do dania głównego.
  • Świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub grzanką.
  • Można serwować od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.

Wartości odżywcze

W 100 g sałatki:

  • Wartość energetyczna: 72 kcal
  • Węglowodany: 5 g
    • w tym cukry: 2 g
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 4 g

Przewijanie do góry