Czas przygotowania
- Przygotowanie: 20 minut
- Marynowanie cukinii: minimum 10 minut
Składniki
- cukinia (najlepiej młoda): 300 g (2 małe lub 1 duża)
- burrata lub mozzarella di bufala: 200 g
- pistacje (prażone i solone) lub orzeszki piniowe: 50 g
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 3 łyżki
- skórka otarta z połowy cytryny: z 1/2 sztuki
- oliwa extra vergine: 3 łyżki
- płynny miód lub syrop (np. klonowy) – opcjonalnie: 1 łyżeczka
- sól: 1/4 płaskiej łyżeczki
- świeżo mielony pieprz: 1/3 płaskiej łyżeczki
- płatki chili: szczypta
- świeża bazylia: kilka listków
Potrzebne akcesoria
- szeroka obieraczka, temperówka do warzyw lub gilotyna do warzyw
- miska do marynowania
- patelnia do prażenia orzechów
- łyżka do mieszania
- deska i nóż
- tarka do cytryny
Przepis krok po kroku
Przygotuj cukinię
Umyj dokładnie cukinię i odetnij końcówki. Pokrój ją na bardzo cienkie plasterki – najlepiej za pomocą obieraczki, gilotyny do warzyw lub temperówki do warzyw. Plasterki powinny być niemal przezroczyste.Zamarynuj cukinię
Przełóż plasterki cukinii do miski. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny, startą skórkę z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę miodu (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Delikatnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 10–30 minut, by cukinia zmiękła.Podpraż orzechy
Na suchej patelni upraż 50 g pistacji (lekko posiekanych) lub orzeszków piniowych, aż będą lekko złociste i aromatyczne. Odstaw do przestudzenia.Złóż sałatkę
Podziel zamarynowaną cukinię na dwie porcje (razem z marynatą). Na każdą porcję dodaj po 100 g burraty lub mozzarelli di bufala. Posyp uprażonymi orzechami, oprósz szczyptą płatków chili, udekoruj świeżą bazylią.Dopraw do smaku
W razie potrzeby dopraw dodatkową porcją soku z cytryny, oliwy lub pieprzu według uznania.
Propozycja podania
- Podawaj od razu po przygotowaniu, by zachować chrupkość orzechów i świeżość warzyw.
- Doskonale sprawdza się jako lekka przystawka lub danie na letni lunch.
- Można serwować z chrupiącym pieczywem lub grzankami.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 196 kcal / 100 g
- Węglowodany: 6 g / 100 g
- w tym cukry: 3 g / 100 g
- Białko: 7 g / 100 g
- Tłuszcze: 16 g / 100 g