Przepis na schab w galarecie | Ania Gotuje

Przepis na schab w galarecie

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 1 godzina
  • Tężenie galarety: 1 godzina

Składniki

  • schab pieczony (może być ze śliwką lub morelą): 500 g
  • bulion warzywny (delikatny): 500 ml
  • marchew (mała): do 70 g
  • groszek konserwowy: 30 g (ok. 3 łyżki)
  • kukurydza konserwowa: 30 g (ok. 3 łyżki)
  • papryka czerwona (świeża): 20 g (niewielki kawałek)
  • żelatyna spożywcza: 10–12 g (ok. 1 łyżka)
  • natka pietruszki lub koperek: kilka gałązek

Potrzebne akcesoria

  • Półmisek o wymiarach ok. 15 x 25 cm i głębokości 3,5 cm
  • Mały garnek z pokrywką
  • Łyżka do mieszania i nakładania
  • Nóż do krojenia mięsa i warzyw
  • Deska do krojenia
  • Lodówka do chłodzenia

Przepis krok po kroku

  1. Pokrój schab
    Pokrój 500 g pieczonego schabu w plastry o grubości około 8–9 mm. Powinno wyjść około 10 plastrów.

  2. Ułóż składniki na półmisku
    Na półmisku rozłóż plastry schabu. W wolne przestrzenie pomiędzy nimi oraz po bokach dodaj 3 łyżki groszku, 3 łyżki kukurydzy, kilka kawałków czerwonej papryki oraz gałązki natki pietruszki lub koperku.

  3. Ugotuj marchew w bulionie
    Do małego garnka wlej 500 ml bulionu warzywnego. Dodaj pokrojoną w plasterki (do 5 mm) marchew. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości marchewki.

  4. Przygotuj galaretę
    Zdejmij garnek z ognia i po 2–3 minutach wsyp do bulionu 10–12 g żelatyny. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.

  5. Odczekaj aż galareta zacznie tężeć
    Pozostaw bulion do lekkiego przestudzenia. Gdy zacznie gęstnieć, nakładaj go łyżką na schab i warzywa, rozprowadzając równomiernie. Ułóż również plasterki marchewki i ewentualnie dodatkową natkę pietruszki.

  6. Schłodź
    Gotowy półmisek zalać galaretą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż galareta całkowicie stężeje.

Propozycja podania

  • Podawaj schab w galarecie schłodzony, bezpośrednio z lodówki.
  • Można udekorować liśćmi sałaty karbowanej lub kapusty pekińskiej.
  • Na specjalne okazje warto dodać marynowane grzybki, cebulkę perłową lub połówki jajek przepiórczych.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 85 kcal / 1 plaster z galaretą

Przewijanie do góry