Czas przygotowania
- Przygotowanie: 30 minut
- Chłodzenie: 3 godziny
Składniki
Spód
- herbatniki typu petitki: 8–10 sztuk
Masa biała
- żelatyna w proszku: 2 płaskie łyżki
- woda: 80 ml
- serek waniliowy: 2 opakowania po 200 g
- sok z limonki lub cytryny: 1 łyżka
Masa zielona
- serek mascarpone: 250 g
- galaretka agrestowa: 1 opakowanie
- wrzątek: 300 ml
- matcha w proszku: 2 łyżki
Potrzebne akcesoria
- Tortownica o średnicy 20 cm
- Papier do pieczenia
- Mały rondelek
- Miska (mała i większa)
- Ręczny blender
- Łyżka do mieszania
Przepis krok po kroku
Przygotuj formę i spód
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Ułóż na nim herbatniki, w razie potrzeby uzupełniając puste miejsca kawałkami ciastek. Alternatywnie możesz pokruszyć wszystkie herbatniki i równomiernie wysypać na dno.Rozpuść żelatynę
W małym rondelku umieść 2 płaskie łyżki żelatyny i 80 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, następnie odstaw na 10–15 minut.Przygotuj masę białą
W misce wymieszaj 2 serki waniliowe (po 200 g) z 1 łyżką soku z limonki lub cytryny. Wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie połącz składniki. Gdy masa zacznie tężeć, wylej ją na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki.Przygotuj masę zieloną
W większej misce rozpuść galaretkę agrestową w 300 ml wrzątku, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na 15 minut do lekkiego przestudzenia.Dodaj matcha i mascarpone
Do galaretki dodaj 250 g serka mascarpone i 2 łyżki matcha w proszku. Zblenduj całość ręcznym blenderem na gładką masę. Jeśli nie chcesz, by masa była napowietrzona, mieszaj ją jeszcze kilka minut łyżką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.Wylej zieloną warstwę
Wylej masę matcha na stężałą warstwę białą. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny, by dobrze stężał.
Propozycja podania
- Przed podaniem oprósz wierzch sernika mieszanką matcha i cukru pudru – po kilku minutach na powierzchni powstanie delikatna, wilgotna rosa.
- Idealny jako lekki deser na letnie dni – serwuj schłodzony.
Wartości odżywcze
- Wartości orientacyjne (na 100 g):
- Kalorie: ok. 210 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 12 g
- Węglowodany: 20 g