Przepis na sernik pistacjowy | Ania Gotuje

Przepis na sernik pistacjowy

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
  • Pieczenie: 1 godzina 15 minut

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • ciasteczka typu Digestive (pełnoziarniste, owsiane): 150 g
  • masło: 50 g (1/4 kostki 200 g)

Masa serowa

  • twaróg mielony (z kubełka lub dwukrotnie zmielony): 1 kg
  • pasta pistacjowa (100% pistacje, bez dodatków): 200 g
  • cukier drobny: 150 g
  • jajka (duże): 4 szt. (ok. 250 g)
  • masło (miękkie lub roztopione): 50 g
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru): do 40 g
  • (opcjonalnie) skórka z limonki

Krem pistacjowy

  • serek mascarpone: 250 g
  • pasta pistacjowa (100% pistacje): 50 g
  • cukier puder: 2 pełne łyżki (ok. 40 g)

Dekoracja (opcjonalnie)

  • posiekane pistacje
  • plasterki limonki

Potrzebne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Miska i mikser
  • Malakser lub wałek do kruszenia ciastek
  • Szpatułka lub łyżka do wyrównywania spodu
  • Piekarnik z funkcją góra/dół
  • Ewentualnie: folia aluminiowa, większa forma do kąpieli wodnej

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj formę
    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia – dno oraz boki. Ranty posmaruj masłem, aby papier dobrze przylegał.

  2. Zrób spód ciasteczkowy
    Zmiel 150 g ciasteczek typu Digestive na piasek. Połącz z 50 g roztopionego i przestudzonego masła. Masę ciasteczkową dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Odstaw na bok.

  3. Przygotuj masę serową
    W dużej misce umieść 1 kg twarogu, 150 g cukru, 50 g masła, 4 jajka, 200 g pasty z pistacji oraz 35–40 g proszku budyniowego. (Opcjonalnie dodaj startą skórkę z limonki). Wszystko miksuj krótko na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  4. Pieczenie
    Wylej masę serową na ciasteczkowy spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C (góra/dół) przez 75 minut. Na dolnej półce piekarnika umieść formę z wrzątkiem (nie wkładaj sernika do wody). Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 20 minut, następnie uchyl drzwiczki i po kolejnych 10 minutach wyjmij sernik.

  5. Krem pistacjowy
    W misce połącz 250 g mascarpone, 50 g pasty z pistacji i 40 g cukru pudru. Wymieszaj łyżką na jednolity krem. Rozprowadź go na wystudzonym serniku. Możesz nadać mu fakturę szpatułką lub wycisnąć przy pomocy szprycy.

  6. Dekoracja
    Posyp wierzch posiekanymi pistacjami i udekoruj plasterkami limonki. Gotowy sernik schłódź w lodówce. Przechowuj pod kloszem do 5 dni.

Propozycja podania

  • Podawaj schłodzony, udekorowany kremem pistacjowym i świeżymi dodatkami.
  • Doskonale komponuje się z filiżanką espresso lub herbatą cytrusową.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 360 kcal / 100 g
  • Dieta: wegetariańska

Przewijanie do góry