Czas przygotowania
- Przygotowanie: 1 godzina
- Chłodzenie: 2 godziny
Składniki
Spód i pierwsza warstwa
- andruty: 10 sztuk (pokruszone)
- galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
- wrzątek: 300 ml
- śmietanka 30% (dobrze schłodzona): 200 ml
- żółty barwnik spożywczy: odrobina
Masa serowa
- serek waniliowy: 300 g
- żelatyna: 1 płaska łyżka
- woda: 100 ml
Masa mango
- żelatyna: 1 płaska łyżka
- woda: 100 ml
- pulpa z mango (zblendowany miąższ): 250 ml
- bezy: pokruszone, do dekoracji
Potrzebne akcesoria
- Tortownica o średnicy do 20 cm
- Papier do pieczenia
- Miska
- Mały rondelek
- Łyżka
- Folia spożywcza (opcjonalnie do kruszenia andrutów)
- Mikser lub trzepaczka do ubijania śmietanki
Przepis krok po kroku
Przygotuj galaretkę
- Rozpuść galaretkę cytrynową w 300 ml wrzątku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego i odstaw na około 10 minut, by lekko przestygła.
Przygotuj spód
- Wyłóż dno tortownicy (średnica do 20 cm) papierem do pieczenia.
- Pokrusz 10 sztuk andrutów (np. w misce lub przez folię za pomocą wałka) i wysyp je równomiernie na dno formy.
Połącz galaretkę ze śmietanką
- Do przestudzonej galaretki dodaj 200 ml dobrze schłodzonej, lekko ubitej śmietanki 30%.
- Delikatnie wymieszaj i przelej masę do tortownicy.
Jeśli chcesz uniknąć wypływania andrutów, najpierw wlej tylko 1/3 masy i wstaw do lodówki na 20 minut. Gdy lekko stężeje, dolej pozostałą część i ponownie schłódź przez 30 minut.
Można też od razu wlać całość – andruty się uniosą, co nie wpływa na smak.Przygotuj masę serową
- W małym rondelku rozpuść 1 płaską łyżkę żelatyny w 100 ml wody, lekko podgrzewając (nie gotuj).
- W misce umieść 300 g serka waniliowego i powoli, cienką strużką wlewaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając.
- Gotową masę serową wylej na stężałą warstwę galaretki ze śmietanką i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj masę mango
- W rondelku rozpuść 1 płaską łyżkę żelatyny w 100 ml wody, podgrzewając tylko do momentu rozpuszczenia.
- W misce umieść 250 ml pulpy z mango i po 10 minutach powoli wlewaj żelatynę, cały czas mieszając.
- Przelej masę mango na wierzch sernika i ponownie umieść całość w lodówce na minimum 30 minut.
Dekoracja
- Przed podaniem posyp wierzch sernika pokruszonymi bezami.
Propozycja podania
- Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony, po minimum 2 godzinach w lodówce.
- Tuż przed podaniem udekoruj pokruszonymi bezami dla uzyskania chrupkiego kontrastu do kremowej konsystencji.
- Doskonały jako deser na letnie przyjęcia lub popołudniową kawę.
Wartości odżywcze
- Porcja (1/8 sernika): około 280 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcze: 16 g
- Węglowodany: 28 g