Przepis na serowe gniazdko z ciasta francuskiego | Ania Gotuje

Przepis na serowe gniazdko z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 25 minut

Składniki

  • ciasto francuskie (duży płat; może być mrożone – rozmrozić wcześniej)
  • mielony twaróg: 1 czubata łyżka
  • masło: 1 płaska łyżeczka (do posmarowania)
  • cukier puder: 1 łyżka (podzielona na dwie części)

Potrzebne akcesoria

  • stolnica lub blat kuchenny
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczenia
  • piekarnik

Przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik
    Ustaw temperaturę na 170°C (góra-dół) i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Przygotuj ciasto
    Na stolnicy rozsyp połowę łyżki cukru pudru i rozprowadź równomiernie. Rozłóż na niej płat ciasta francuskiego. Posyp wierzch ciasta pozostałą częścią cukru pudru.

  3. Rozwałkuj i nadziej
    Delikatnie rozwałkuj ciasto, aby było cieńsze. Na jego powierzchni rozsmaruj czubatą łyżkę mielonego twarogu.

  4. Zwiń i uformuj
    Zaczynając od dłuższego boku, ciasno zwiń ciasto w rulon. Następnie uformuj z niego spiralę – tzw. „gniazdo”.

  5. Przygotuj do pieczenia
    Ułóż spiralę na papierze do pieczenia. Posmaruj wierzch miękkim masłem.

  6. Piecz
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Propozycja podania

  • Po upieczeniu oprósz gniazdko cukrem pudrem.
  • Najlepiej podawać ciepłe, dzieląc je przez odrywanie kawałków.
  • Idealne jako szybki deser do kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: ok. 320 kcal / porcja
  • Białko: 5 g / porcja
  • Tłuszcze: 18 g / porcja
  • Węglowodany: 32 g / porcja

Przewijanie do góry