Przepis na surówka z młodej kapusty | Ania Gotuje

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Chłodzenie: 20 minut

Składniki

  • młoda kapusta: 500 g (pół większej główki)
  • marchewki: 2 średnie sztuki (ok. 130 g)
  • koperek: 1 średni pęczek
  • sok z cytryny: 3 łyżki
  • olej roślinny: 6 łyżek
  • cukier: 1 łyżeczka
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • pieprz: szczypta

Potrzebne akcesoria

  • ostry nóż
  • tarka o dużych oczkach
  • duża miska do mieszania
  • deska do krojenia
  • łyżka do mieszania
  • naczynie z przykrywką do przechowywania w lodówce

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj warzywa
    Zdejmij z kapusty zewnętrzne liście, odkrój głąb i poszatkuj drobno ostrym nożem. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Posiekaj koperek
    Umyj i osusz koperek, następnie drobno go posiekaj.

  3. Połącz składniki
    W dużej misce połącz poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i koperek.

  4. Dodaj przyprawy i składniki płynne
    Wsyp 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Wlej 3 łyżki soku z cytryny i 6 łyżek oleju roślinnego.

  5. Wymieszaj dokładnie
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż surówka będzie jednolita.

  6. Schłodź przed podaniem
    Odstaw surówkę do lodówki na minimum 20 minut. Przed podaniem ponownie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

Propozycja podania

  • Doskonała jako dodatek do dań obiadowych, grillowanych mięs i warzyw.
  • Świetnie komponuje się z burgerami, wrapami lub jako warzywny dodatek do kanapek.
  • Najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu – smaki się przegryzają.

Wartości odżywcze

W 100 g surówki:

  • Wartość energetyczna: 139 kcal
  • Węglowodany: 9 g
    • w tym cukry: 5 g
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 11 g

Przewijanie do góry