Jowita swoją pasję i miłość do cukiernictwa rozpoczęła w 2014 roku w Cukierni Sowa. Pracuje tam do dnia dzisiejszego pod czujnym okiem Pawła Małeckiego. Jest samoukiem i zajmuje się sugarcraftingiem od 5 lat, a z wykształcenia jest… filozofką! W 2017r zajęła I miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet. Wygrana umożliwiła jej start w Mistrzostwach Świata w Dekoracji tortów w Mediolanie, gdzie zdobyła brązowy medal. W lutym 2018 roku była członkiem jury w Mistrzostwach Europy w Dekoracji tortów Expo Sweet. W 2019 obroniła tytuł Mistrza Polski w dekoracji tortów, co ponownie zagwarantowało jej możliwość reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów!
Jowita specjalizuje się w modelowaniu figurek z masy cukrowej i artystycznym dekorowaniu pierników.