Przepis na wątróbka z suszonym pomidorem | Ania Gotuje

Przepis na wątróbkę z suszonym pomidorem

Czas przygotowania

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 2 minuty

Składniki

  • wątróbka drobiowa: 300 g
  • świeże liście szpinaku: 300 g
  • suszone pomidory z oleju: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • mieszanka pestek (dynia, słonecznik, pinia): 1 garść
  • sól i pieprz: do smaku

Potrzebne akcesoria

  • patelnia do smażenia
  • mała sucha patelnia do prażenia pestek
  • deska do krojenia i nóż
  • ręcznik papierowy
  • talerze do podania

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj wątróbkę
    Umyj dokładnie wątróbkę pod zimną wodą. Osusz ją przy pomocy ręcznika papierowego. Odetnij wszystkie żyłki i ewentualne błony.

  2. Usmaż wątróbkę
    Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oliwy. Rozprowadź tłuszcz równomiernie. Ułóż kawałki wątróbki na rozgrzanej patelni. Smaż po 1 minucie z każdej strony, następnie zdejmij z ognia. Nie dodawaj soli ani mąki.

  3. Przygotuj szpinak
    Umyj i przebierz liście szpinaku. Usuń twarde ogonki. Rozłóż liście równomiernie na talerzach.

  4. Dodaj składniki
    Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki i ułóż je na szpinaku razem z usmażoną wątróbką. Jeśli oliwa z pomidorów jest aromatyczna i świeża, możesz skropić nią danie.

  5. Upraż pestki
    Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni, słonecznika, piniowe orzeszki lub płatki migdałowe – w zależności od dostępności. Posyp nimi gotowe danie.

  6. Dopraw
    Dodaj odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku.

Propozycja podania

  • Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Świetnie komponuje się z kromką świeżego pieczywa bezglutenowego.
  • Można udekorować listkami świeżych ziół, np. bazylii lub rukoli.

Wartości odżywcze

  • Danie bogate w żelazo i białko
  • Odpowiednie dla diety bezglutenowej
  • Zawiera zdrowe tłuszcze roślinne i witaminy z grupy B

Przewijanie do góry