Czas przygotowania
- Przygotowanie: 15 minut
- Pieczenie: 15 minut
Składniki
- gotowe Gnocchi lub kopytka: 800 g (2 opakowania po 400 g)
- pomidory krojone z puszki lub przecier pomidorowy: 400 g
- ser mozzarella (najlepiej Mozzarella di Bufala): 200 g
- twardy ser typu parmezan (np. Pecorino Romano): 50 g
- przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- świeża bazylia: do dekoracji i smaku
Potrzebne akcesoria
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 18 × 26 cm lub inne o pojemności 1800–2000 ml
- Tarka do sera (najlepiej drobna)
- Garnek do gotowania Gnocchi
- Łyżka do mieszania
- Piekarnik z funkcją góra/dół lub termoobiegiem
Przepis krok po kroku
Ugotuj Gnocchi
Zagotuj wodę i wrzuć do niej 800 g Gnocchi. Gotuj przez około 2 minuty, aż będą miękkie. Odcedź i odstaw.Przygotuj sos pomidorowy
W misce wymieszaj 400 g pomidorów z puszki lub przecieru z 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Jeśli używasz przecieru z dodatkami (np. bazylią), możesz pominąć przyprawy.Wypełnij naczynie
Przełóż ugotowane Gnocchi do naczynia żaroodpornego. Wlej przygotowany sos pomidorowy i lekko wymieszaj.Dodaj sery
Zetrzyj na drobnych oczkach 50 g twardego sera (np. Pecorino Romano) i dodaj do naczynia. Wymieszaj ponownie. Na wierzchu ułóż plastry 200 g mozzarelli, lekko wciskając je w zapiekankę.Zapiecz
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 185°C (termoobieg). Umieść naczynie na środkowej półce i piecz przez 15 minut bez przykrycia. Po 10 minutach sprawdź stopień przypieczenia – jeśli zbyt mocno się rumieni, obniż temperaturę lub przestaw formę niżej. W razie potrzeby na końcu włącz górną grzałkę (grill) na kilka minut.
Propozycja podania
- Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
- Udekoruj świeżymi listkami bazylii.
- Świetnie smakuje z lekką sałatką z rukoli lub pomidorów.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 152 kcal / 100 g
- Porcja całkowita: około 1400 g dania
- Dieta: wegetariańska